„Войнишките майки на Украйна“ събират данни за загиналите военни в източната част на страната

Съпредседателят на обществената правозащитна организация „Войнишките майки на Украйна“ Оксана Стеценко заяви, че започва подготовката за масова общоукраинска акция за събиране на сведения за загиналите в източните райони на страната, съобщи ИТАР-ТАСС. Целта на акцията е да подтикне властите да изпълнят задълженията си пред семействата на загиналите.

„Ние се обърнахме към жените, сестрите и майките с молба да ни съобщават информацията за своите близки, които се водят безследно изчезнали или отдавна не са имали връзка с тях“, заяви Стеценко. „Тези данни ние ще предадем във Върховната рада и на президента Петро Порошенко на 1 септември. Властите са длъжни да съобщават на жените и майките, къде са воювали техните мъже и синове, и ако са загинали, то трябва да им бъдат изплатени обезщетения“, добави съпредседателят на организацията „Войнишките майки на Украйна“.

„В Югоизточна Украйна почти навсякъде има обхват на мобилната мрежа, и ако мъжът, синът или брат ви отдавна не са се свързвали с вас – съобщете ни“, апелира Стеценко.

„Ние си сътрудничим с майки, които днес се оказаха в зоната на бойните действия в Донецка и Луганска област. Те поддържат връзка с полевите командири, които обещаха да помогнат в издирването на тези, които са плен или от които са останали някакви документи. Ние ще съобщаваме на близките на всички, за които успеем да открием нещо“, допълни още тя.

„Благодарение на тази работа, ние успяхме да върнем повече от 200 момчета на техните родители и съпруги, но още стотици като тях все още са в плен и близките им не знаят нищо“, заяви Стеценко.

Правозащитничката призова военните и доброволците да съобщават на организацията всички случаи на „зверско отношение към тях от страна на командването, както и за лошата храна, условия, побои и издевателства“.

По-рано Стеценко съобщи, че властите крият от обществото реалния брой на загиналите военни, като загиват ежедневно не само 5-6 души, както съобщават в Киев, а близо 60.

Преди месец ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко в писмо до президента Петро Порошенко разкри катастрофалните мащаби на дезертьорството сред украинската армия. Според експерти, киевските власти по този начин прикриват реалния брой на загиналите – като ги представят за дезертьори.

Само през последните два дни украинската армия претърпя загуба от повече от 500 военни край Донецк, съобщават опълченците.