Военна сводка: украинската армия претърпя сериозни загуби

Военна сводка: украинската армия претърпя сериозни загуби

Публикувано от:

Загубите в силовите структури на Украйна в резултат на сблъсъци през последното денонощие преди началото на примирието в 00:00 ч на 15 февруари са сериозни, съобщи командващият щаба на опълчението в Донецката народна република Едуард Басурин.

Само за едно денонощие преди влизането в сила на режима на тишина, са убити 111 украински бойци, унищожени са: 9 танка, 12 БМП, 16 артилерийски системи, 7 автомобила. Това са данни, включващи загубите при противника, преди влизането в сила на режима за прекратяване на огъня.

През последната нощ и днешния ден обстановката в ДНР за първи път е относително спокойна.

Подразделенията на армията на ДНР, в съответствие с минските договорености прекрати бойни действия в 00:00 ч. по цялата линия на съприкосновение с украинските сили.

Въпреки това, през нощта и сутринта от страна на разнородни групи от украински бойци е регистриран провокационен огън от стрелково оръжие и миномети по наши позиции. С цел да бъдат пресечени тези провокации нашите военнослужещи бяха принудени да откриват избирателна стрелба с цел потискане на противниковия огън.

Като цяло, по заповед на ръководителя на ДНР, всички подразделения на опълчението се въздържат от ответни действия и не отговарят на дребни провокации от страна на украинските военни.

Въпреки въведения режим на тишина, обстановката в района на Дебалцево остава напрегната. Режимът на тишина влезе в сила със закъснение. Продължават обстрели с различен интензитет по наши позиции, а най-много в Логвиново, както от посока на града, така и от посоката на Луганск.

Преди няколко часа украинските военни откриха артилерийски огън по територията на донецкото летище, именно в онзи момент, когато там се намираше зам.-командващият на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, придружен от група журналисти (около 30 души).

„Опълченците съобщиха, че обстрелът се води от страна на населените пунктове Опитное и Водино“, се казва в съобщението на Донецката информационна агенция.

Зам.-секретарят на народния съвет на ДНР Денис Пушилин заяви, че примирието вероятно е било нарушено от неподвластни на Киев батальони. Не е изключено, че това са онези подразделения, които заявиха за неподчинение“, каза Пушилин.

Той подчерта, че ако обстрелите от страна на Киев се възобновят, опълчението няма да става мишена. Пушилин подчерта, че опълченците нямат намерение първи да откриват огън. „Ние сме заинтересувани в урегулирането на конфликта по политически и дипломатически път“, заяви той.

По-рано лидерът на неонацистката групировка «Десен сектор» Дмитрий Ярош заяви, че неговото движение не признава резултатите от преговорите на «нормандската четворка» и контактната група в Минск, поради което ще продължи военните действия.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=YynpDB_cLzM[/embedyt]