Военна сводка: провокациите на украинската армия продължават

Положението в югоизточна Украйна остава напрегнато, но режимът за прекратяване на огъня като цяло се спазва, съобщи щабът на Донецка народна република (ДНР), предаде vesti.ru.

Съобщава се, че отделни поделения на украинските силови структури продължават с провокациите си. Към привечер те стреляли по позициите на опълченците в северозападните покрайнини на Донецк.

Огън е воден и по южните части на град Енакиево, а също по Докучаевск.

В нощта срещу 10 септември в няколко района е имало въоръжени сблъсъци между опълченците и украинските структури. Престрелки е имало и в околностите на Мариупол. Градът в момента се намира в плътно обкръжение на украинските военни и Националната гвардия. Според съобщението на опълченците, украинските военни открили огън от гаубици и установки «Град». Поради което, опълчението на Донбас не изключва варианта, че украинските подразделения могат да преминат в мащабно настъпление.

Под контрол на Националната гвардия на Украйна премина град Волноваха. Украинските военни подложили района под мощен минометен обстрел. По данни на опълченците, след превземането на Волноваха украинската армия си е подсигурила пътя към Донецк и Мариупол.

Частични престрелки се чуват и в района на Амвросиевка, където се намират в обкръжение батальоните «Азов», «Кривбас», «Шахтьорск» и «Днепър».

До Дебалцево в обкръжение на опълченците продължават да се намират два украински батальона, които нямат намерение да се предават.

В района на Ждановка вече почти две седмици в обкръжение са «остатъците» от танковата батальонна стратегическа група.

До Дяково почти месец се блокирани две украински мотопехотни роти, които нямат никаква възможност за самостоятелно предвижване, нямат и подкрепление отвън. Те са около 200 души. Сигурно е, че и разполагат с бойна техника, но има сериозни съмнения да имат желание да воюват активно.

Отделна зона е районът Изюм – Боровая, където в момента се създава линия за стационарна отбрана. Именно там се дислоцират украинските части от целия Северски Донц. Съдейки по всичко, там е отведена и групировката, която наскоро бе изведена от обкръжение на летището в Луганск.
Периодично се чуват престрелки и в района на Донецк. На територията на донецкото летище продължават да се намират украинснки военни, блокирани от опълченците.

Опълчението предполага, че примирието в момента е по-скоро предлог за печелене на време за предислоциране на украинската армия и изтегляне на нови военни формирования към регионите на югоизточна Украйна.
По нареждане на украинския президент Петро Порошенко, в момента продължава да се работи по укрепването на защитните съоръжения около Мариупол.