Военна сводка: армията на Новорусия запазва инициативата в сраженията

Опълченците са свалили украински изтребител Су-27 до населено място Мережки (Донецка област), съобщи РИА Новости, позовавайки се на съобщението от щаба на опълчението на непризнатата Донецка народна република (ДНР).
Миналия петък опълчението съобщи за четири свалени украински щурмовака Су-25.

През изминалото денонощие, бойците на армията на ДНР са блокирали летищата на Луганск и Донецк. Според различни данни, на летището в Луганск досега се намират от 500 до 2000 украински бойци с военна техника и бронетехника. По предварителна информация, разрушенията в инфраструктурата са значителни.

В Донецк опълченците са успели да вземат под контрол международния терминал. В плен са попаднали около 200 наемници от Полша. Съобщава се, че в отбраната на летището участват заедно с украинските военни и наемници от Швеция. По време на боевете по радиостанцията се чувала английска реч.

В района на летището има внушителни многокилометрови подземни комуникации, където се крият наемниците на киевските власти. В момента тези комуникации се наводняват от опълченците с вода и се обгазяват с газ, подготвя се прочистване, в което ще бъде възможно само използването на студено оръжие.

По данните на щаба на ДНР, на украинските сили са били предадени 330 пленени украински бойци, а също 72 ранени и 35 тела на загинали.

Около Луганск действията на украинските сили са с отбранителен характер. В резултат на артилерийски обстрел по позициите на украинските части в района на Малониколаевка, Ленино, Весьолая Гора са били унищожени една система за реактивен залпов огън «Смерч», 6 артилерийски оръдия, 4 автомобила, склад с боеприпаси и около 30 души жива сила. Повредени са 2 хеликоптера Ми-8 на полево летище.

В Мариупол украинските части продължават да прилагат основни усилия в задържането на позициите си. Съобщава се, че в Мариупол досега се намират 6 офицера на Киберцентъра на НАТО, които са оглавявали Центъра за информационна война срещу Русия (основният център се намира в Киев в сградата на Съвета за национална отбрана и сигурност на Украйна). Източници информират, че вероятността офицерите на НАТО да попаднат в плен на опълченците е много голяма.

Разузнавателните групи на опълчението са вече в околностите на Бердянск (Запорожка област). По този начин войските на ДНР започват освобождаване на Запорожието от пронацистките сили.
Но все още е рано да се говори за щурм на Бердянск в Запорожка област. Там в момента има голямо концентриране на военни украински сили, избягали от Мариупол. Но, настъплението на Запорожието е много важно от тактическа гледна точка. Измествайки линията на фронта на запад войските на Донецка народна република превръщат положението на украинските пронацистки части в Мариупол безнадеждни. Освен това, донецката армия предвижвайки се в Запорожието имат всички шансове да затворят в блокада Бердянск. По този начин, украинските подразделения ще бъдат обкръжени на две места, притиснати към морето – Мариупол и Бердянск.