Военен експерт в сферата на ПРО: Атомната бомба на САЩ ще „удари“ самите тях

Плановете на САЩ за въвеждане в действие на новата ядрена бомба с кодовото название В6-12 може да доведе до негативни последствия за сигурността на страната, заяви в интервю за Sputnik Теодор Постол – водещ експерт по технологии в ПРО и почтен професор в Масачузетския технологичен институт, предаде РИА Новости.

„Възможността за военно приложение на това оръжие се гради върху измислената и странна идея, че САЩ могат да се сражават и да победят в ядрена война. Това оръжие никога не би могло да се използва в реална ситуация против държави, имащи ядрено оръжие, тъй като би провокирало безконтролна ядрена ескалация”, заяви Постол.

Sputnik пише, че планираната програма за модернизиране на ядрената бомба В61 на стойност 11 млрд долара е най-скъпо струващото усъвършенстване на бойна глава в историята. Освен това, според Постол, новите стъпки по модернизиране и обновяване на неуправляема бомба по-скоро ще доведе до неприятни резултати с непредвидими последствия за американските политици.

„Това е още един пример за това, как програма за ядрено модернизиране на САЩ продължава да подкопава сигурността на САЩ и техните съюзници“, заяви професорът.

Постол предупреждава, че използването на бомбата дори срещу не разполагащи с ядрено оръжие страни може да доведе до политически последствия с много далечни и непредвидими резултати. Той е уверен, че модернизирането на бомбата ще доведе до подкопаване на сигурността на САЩ, тъй като ще провокира другите страни да създадат собствено стратегическо оръжие.

„Това е неправилен сигнал за Русия, вече раздразнена от постоянния прогрес на САЩ в областта на ядрените възможности, и за Китай, опитващ се въпреки провокациите да запази разумни позиции за минимално сдържане”, предупреждава Постол.

Администрацията на Обама не е обмислила потенциалните дипломатически и стратегически последствия от модернизирането на неуправляемата бомба, обобщава военният професор.