Водещи солисти на Большой театър през октомври у нас

Водещи солисти на Большой театър през октомври у нас

Публикувано от:

Примабалерината на Болшой театър, Мариински театър и Ла Скала МиланоСветлана Захарова за първи път в България в ролята на Жизел

Оставайки верни на традицията да зарадват почитателите на балета, организаторите от „Жокер медиа” след множество успешни продукции с Националната опера и балет – София, съвместно подготвят един стилен празник.   На 16  октомври  в зала 1 на НДК ще бъде представен  балета „ЖИЗЕЛ”.

В две действия, изкусно преплетени в зрелищен живописен спектакъл, солистите от Болшой театър ще ни разкажат  историята за сляпата любов, предателство и преданост,  издържани  изцяло в стила на класическата хореография.

Билети може да закупите в мрежата на EVENTIM.BG и партньорските вериги.

Звездата на Болшой театър Светлана Захарова  е балерина номер 1 в света, примабалерина на Мариинския театър, Болшой театър и Милано “Ла Скала”.w-svetlana-zakharova-54

През 2008 г. Светлана е получила почетното звание на Народен артист на Русия. Почти по същото време  се включва в политиката с  партията “Единна Русия”.

Тя е родена в Луцк,  Украйна, в семейството на военнослужещ и учителка. Майката е хореограф на детско танцово студио, и успява да всели любовта на Светлана  към изкуството.

За неин дебют се счита постановката „Фонтана на Бахчисарай», в която тя танцува на партията на Мария, но основният успех в началото на кариерата на Захарова, всички експерти определят “Жизел”, където Светлана е звезда.

На 18 години Светлана Захарова е за пръв в Мариинския театър, като участва в най-критичните роли за класически балети – “Спящата красавица”, “Лебедово езеро”, “La Bayadere”, “Дон Кихот” и много други.

Във Франция, Захарова става примабалерина от бившия СССР, като танцува на сцена в Париж след разпадането на Съюза. Също така има участия в Ню Йорк, Лондон, Буенос Айрес, Мюнхен, Неапол.

През 2008 г., балерината подписва договор с легендарния “Ла Скала”. В неговата история това е първият път, когато е правено това. Преди нея нито един руски танцьор не е получавал такава чест.

През последните години балерината се завръща в Москва – във великия Болшой театър, и участва в най-големите продукции: “Герой на нашето време”, “Дамата с камелиите”, “Легенда за любовта”, за която получава няколко престижки награди.

Като социална активистка Светлана Захарова е създала специална стипендия за някои от най-добрите ученици от колежа „Саратов“, като  смята за изключително важна дейността си за подпомагане на деца с изявени дарби.

Уважение за това, че е една от най-ярките представители на руската култура, през 2014 г. Захарова спечели правото да участват в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи.

В България Светлана Захарова ще си партнира с Денис Родкин с който се срещат за първи път на сцената на Мариински театър в постановката „Кармен-сюит“.  До днес танцуват  заедно, включително и  в творческа вечер в балетния спектакъл“Аmore”.

Денис Родкин е роден в Москва. През 2009 г. завърша хореографкото училище към Московската държавна академия и веднага е приет в балетната трупа на Болшой театър, където успешно завършва през 2013г.

Има множество участия и гастроли.

През април 2014г., участва на церемонията по закриване на ХХ Олимпийски игри в Сочи.