Водачът на „Нощните вълци“ представи новия руски мотоциклет „Вълк“

Предводителят на известния руски мотоклуб „Нощни вълци“ и негов идеен вдъхновител Александър Залдостанов (Хирург) представи новия мотоциклет „Вълк“, с който, по думите му, се поставя началото на нова ера в руското автомобилопроизводство, съобщи defense. ru

Идеята за мотора „Вълк“ се ражда преди много години. Залдостанов сподели, че всеки път, когато сядал зад кормилото на чужд мотоциклет, го измъчвало „усещането за незавършеност“. По думите му Русия е велика държава, способна да произвежда модерни военни самолети, танкове и кораби, затова бил убеден, че руските специалисти могат да създадат и пуснат в производство съвременен мотоциклет.

Хирург призна, че „Вълк“, разбира се, не е Harley-Davidson, но не е и „Урал“ или „Днепър“. „Очакванията се оправдаха, това си е наш, руски мотоциклет – мощен, съвременен и авангарден по много параметри. Убеден съм, че ще представи достойно Русия и ще бъде конкуренция на чуждите мотори от същия клас“, каза той.

Първите разработки на мотоциклета се провеждат във волжския завод „Поршен“. Скоро към руските специалисти се присъединяват италианските им колеги. Дизайнът е дело на италианеца Джовани Капорела, а от руска страна за проекта отговаря Михаил Даев. Като цяло разработката на новия мотор отнема около 10 месеца.

По официални данни „Вълк“ вдига 100 км/ч само за 7 секунди, а максималната му скорост е 170 км/ч. Очаква се мотоциклетът да се предлага в шест разновидности. Началната му цена е 250 хиляди рубли (7850 лева).

Засега не е ясно кога и къде ще започне серийното му производство. Вероятно това ще стане след намирането на инвеститор за проекта. Но е сигурно, че „Вълк“ ще се сглобява в Русия.

Хирург е убеден, че машината притежава „истински руски дух и вълчи характер“. Затова се очаква да предизвика най-голям интерес в Русия.

Източник: „Руски дневник“