Внук на есесовец нападна майка с дете в Киев заради Георгиевските им ленти

На 9 май неонацист нападна жена с дете в Киев като изтръгна насила Георгиевските им лентички. Видеозаписът на инцидента потресе социалните мрежи и предизвика масов обществен гняв, предаде „Руски дневник“.

В четвъртък „Комсомолская правда“ установи самоличността на нападателя. Това е 25-годишният Виталий Регор, член на радикалната националистическа организация „Белият чук“ и внук на есесовец, сражавал се на страната на фашистите по време на Втората световна война.

„Сигурно дядото на тази отрепка днес щеше да е доволен от внука си. Ако не беше заминал  безславно в историята заедно с Третия Райх“, пише в коментар по темата „Комсомолская правда“ (КП) и публикува серия от снимки на младия нацист, както и видеозапис на инцидента.

При инцидента самодоволният нацист изгори със запалка Георгиевските ленти на майката и детето и с чувство на изпълнен дълг демонстрира фашистките символи на фланелката си, пише изданието. „В Украйна забраниха знамето на Победата във връзка с обявената декомунизация, но не и свастиката“, отбелязва КП.

Пред украинските журналисти Грегор се представя като „независим патриот“, чийто дядо е „воювал с руснаците“ в състава на СС дивизията „Галичина“. Днес внукът се хвали, че е продължител на „славното“ дело на дядо си в Донбас.

„Не искам из Киев да се разхождат хора с колорадски лентички – символи на руската агресия. Затова ги смъквам и изгарям“, заявява той пред репортер на сайта strana.ua.

Виталий Регор е член на радикалната националистическа организация „Белият чук“, установи КП. Задържан е по дело за нанасяне на побой над ирански и азербайджански граждани. А негови съратници, в това число и известната националистка Вика Заверуха, са подсъдими по делото за разстрела на милиционери в Киев.

Регор е роден на 18 септември 1990 г. в Боярка, Киевска област. След завършването на училище, постъпва в Националния авиационен университет и завършва задочно факултета по летищно строителство.

Особено показателно е, че в социалната мрежа „Вконтакте“ той се подвизава под името на германския фелдмаршал Ервин Ромел. Да не забравяме, че Ромел свърши зле още преди края на войната. Той беше арестуван по подозрение за участие в атентата срещу фюрера и отказа да се яви пред Народния съд като се отрови с цианкалий, припомня изданието.