ВМФ на Русия ще получи над 50 кораба през 2015 година

Над 50 кораба от различен клас ще влязат в състава на Военно-морския флот на Русия през 2015 година, съобщи телевизионният канал «Россия 24», позовавайки се на заявлението на главнокомандващия на ВМФ на РФ адмирал Виктор Чирков.

«През 2015 година Военно-морският флот ще получи над 50 кораба от различен клас, част от които ще бъдат предназначени за Северния флот», каза адмирал Чирков на борда на атомния крайцер «Петър Велики» в Деня на Северния флот, който съвпадна с началото на летния период на учения.

По думите на Чирков, за Северния флот се проектират и изграждат «принципиално нови според възможности и оборудване на бойни кораби, изпълняващи задачи в сложни условия на Арктика».
Става дума за многофункционални надводни кораби и плавателни съдове за обезпечаване в арктически условия.

«Плановете за развитие и строителство на Северния флот предвиждат работа за обновяване и поддръжка на високо-качествено ниво на групи атомни подводни лодки, представляващи основата на морските стратегически ядрени сили, а също превъоръжаване и преоборудване на съединения в Северния флот, които представляват силите за общо предназначение», добави адмирал Чирков.

През последните години Русия пристъпи към активно усвояване на северните си територии, включително добив на въглеводород, а също и развитие на Северния морски път, който все повече се превръща в алтернативен традиционен маршрут от Европа в Азия. В защита на руските интереси в Арктика, е създаден цял комплекс от мерки, в това число от военен характер, предвид увеличения интерес към региона от страна на страните-членки на НАТО.