Вместо парад и салют – сбивания и провокации: Украйна отбеляза Деня на Победата

На вчерашния празник – Деня на победата украинците не видяха нито паради, нито салюти. Властите в страната са се отказали от тях, но затова пък сблъсъците между участниците в обществените мероприятия, националистите и полицията бяха в изобилие, предаде РИА Новости.

В Украйна престанаха да отбелязват Деня на Победата на държавно ниво след като властите утвърдиха нов празник – Деня на памет и примирение, който украинците честват на 8 май по европейски стил. Именно на тази дата президентът Петро Порошенко поднесе цветята на гроба на Незнайния воин.

Сбиване по време на шествието „Безсмъртния полк“

Организациите на ветераните в Киев организираха акцията „Безсмъртния полк“, в която участваха хора от всички възрасти, включително и ветерани от Великата Отечествена война. Хората държаха в ръце снимки на своите предци, участвали във войната, носеха цветя и пееха военни песни. Много от участниците бяха облечени във военни униформи на съветската армия, а някои бяха закачили Георгиевски ленти на дрехите си, предаде РИА Новости.

Шествието трябвало да завърши с полагане на цветя пред вечния огън в Парка на Вечната Слава, но около входа участниците в акцията били задържани от полицията. В отговор на това, както съобщава украинското издание „Ляв бряг“, привържениците на лидера на Прогресивната социалистическа партия на Украйна Наталия Витренко, които се присъединили към шествието, са разпръснали сълзотворен газ. Според информация на изданието, никой не е пострадал.

В Парка на Вечната Слава е възникнало и сбиване между украински националисти и служители на правоохранителните органи, съобщава кореспондент на РИА Новости. Няколко десетки радикали се приближили до вечния огън, разгърнали голямо знаме на Украинската бунтовническа армия и започнали да крещят антируски лозунги. Националистите се опитали да запалят и няколко Георгиевски ленти. След като органите на реда се опитали да ги прогонят от вечния огън, между тях възникнало сбиване.

„Украинская правда“ пише, че киевските полицаи са арестували двама граждани заради това, че са носели картички и символика с „провокативно съдържание“. Сред „провокативните“ предмети попадат „плакатите, Георгиевските ленти и знамената“.

В същото време киевската полиция заявява, че не е регистрирала груби нарушения на реда в Деня на празнуването на Победата над нацизма през Втората световна война.

Не са преминали гладко тържествата и в други региони в Украйна. В Славянск в Донецка област група радикално настроени младежи сама не отбелязала празника, но и не позволила и на другите да празнуват. Според партията „Опозиционен блок“, младежите искали да осуетят мероприятията, но това не се случило. Те се опитали да устроят провокации, обиждали жените и дори ветераните.

В Деня на Победата радикалите не оставили на мира и свещениците. В Запорожка област на свещеник, пристигнал на празненствата с Георгиевска лента „му откъснали лентичката заедно с част от дрехата“, съобщават местни медии.