Вместо бисквити – пелмени. Защо Виктория Нюланд отиде в Москва

Виктория Нюланд остава вярна на себе си. Поредното й посещение в руската столица завърши с хапване на пелмени. Снимка, на която помощникът на държавния секретар на САЩ и посланикът Джон Тефт държат вилици с пелмени, публикува в своя Twitter прессекретарят на американското дипломатическо представителство в Русия. Пояснението под снимката гласи: „Нюланд не може да посети Москва и да не похапне пелмени в любимия си ресторант“. Оказва се, че за времето от началото на украинската криза Виктория Нюланд вече има в Русия любим ресторант, любимо ястие и дори цяла традиция.

orig-710x4001463571513-1463571594

Що се отнася до официалната част от визитата в Москва, самата представителка на Държавния департамент разказа за преговорите си с помощника на руския президент Владислав Сурков и зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков. На срещите са били обсъдени укрепването на сигурността в Източна Украйна, изпълняването на Минските споразумения и двустранните отношения между Москва и Вашингтон.

По думите на Нюланд САЩ искат конфликтът в Югоизточна Украйна да се разреши колкото се може по-скоро. При това Вашингтон не признава изборите в Донбас, ако те са проведени извън Минските споразумения.

Същевременно експерти отбелязват, че целта на САЩ е да замрази конфликта в Украйна. От една страна за тях е важно да създадат видимо стабилизиране на обстановката, тъй като войната с Донбас не е нужна на американците. От друга страна, за тях е изгодно да подкрепят нестабилността в югоизточната част на страната, за да може в случай, че е необходимо отново да обвинят Русия, че води агресивна политика. И в крайна сметка, САЩ не трябва да лишават Нюланд от удоволствието да пътува в командировки в Москва и да се гости с така харесалите й пелмени.

Автор: Евгения Красилова, РИА Новости