Властите в Крим призоваха Порошенко да престане да се разпорежда с територията на РФ

Украинският президент Петро Порошенко трябва да престане да се разпорежда с териториите на други държави, в частност с територията на руски Крим, заяви пред РИА Новости вицепремиерът на кримското правителство Руслан Балбек.

По-рано по време на мероприятие, посветено на 72-рата годишнина от депортацията на кримските татари, украинският президент заяви, че ще инициира промени в конституцията на страната с цел създаването на национална автономия на кримските татари в Крим, в състава на суверенната украинска държава.

„Лесно е да се разпореждаш с нещо, което не ти принадлежи. Кримските татари гледат на подобни думи не като на нещо друго, а като пореден опит да се спекулира с чувствата им. Решенията на президента на друга страна, който няма никакво отношение към Крим, не носят никакви нито политически, нито юридически последици, а са само провокация“, заяви Балбек.

По думите му всички гръмки обещания от страна на Киев се правят с една единствена цел – да въздействат психологически на кримските татари, за да формират протестни отношения. „Киевските власти разглеждат кримските татари като разменна монета в геополитическата и идеологическа конфронтация между Запада и Русия“, подчерта Балбе

Вицепремиерът припомни, че киевските власти са имали на разположение повече от двадесет години, за да предприемат нещо по отношение на кримските татари, но резултатът от това е нулев.