Властите в Приднестровието: Украйна затвори блокадния пръстен

Външният министър на Приднестровската Молдовска република Нина Щански в интервю ва руската телевизия „Звезда“ съобщи, че Украйна изцяло е блокирала Приднестровието. По нейните думи, ситуацията се е изострила радикално.

„Блокадният пръстен е затворен, Украйна блокира целия ни внос. Ние не сме в състояние в пълна степен да изпълняваме своите социални задължение пред населението. Украйна блокира и свободата на придвижване на жителите на Приднестровието с руски паспорти“, заяви Щански.

Тя подчерта, че ако по времето на първата блокада през 2006 г. Украйна е блокирала само износа на Приднестровието, то сега републиката е останала и без украинския внос, който съставя голяма част от стокооборота на страната. Нина Щански разказа също, че Украйна е разположила значителна военна сила на границата с Приднестровието и предислоцирането на военни в тази посока продължава.

„Що се отнася до разполагането на границата на Украйна и Приднестровието на военни формирования, то да – те са дислоцирани и техният брой се увеличава, това се вижда с невъоръжено око. Военните части са разположени в непосредствена близост до пропускателните пунктове, и всичко това води до ескалация на напрежението“, подчерта външният министър на Приднестровието.

Припомняме, че на 8 юни украинският президент Петро Порошенко подписа закон за денонсиране на договора с Русия за транзит на военни в Молдова. Според пояснителната записка към закона това споразумение „носи пряка заплаха за националната сигурност и териториалната цялост на Украйна“.

Споразумението между правителствата на Руската федерация е Украйна за транзит през украинска територия на руски войски, временно разположени на територията на Молдова, бе подписано през 1995 г. На 21 май 2015 г. Върховната рада одобри решение за денонсиране на споразумението.

Съгласно подписаното през юли 1992 г. споразумение за принципите за мирно разрешаване на конфликта в Приднестровието, в зоната за сигурност в Днестър са разположени руски миротворци. Контингентът наброява около 1 500 войници и офицери.