Властите във Финландия отнеха сина на рускиня – прекалено много го обичала

Социалните служби във Финландия отнеха 14-годишния син от пребиваваща в страната руска гражданка, заради това, че майката „прекалено много го обичала”. Това разказа финландският правозащитник Йохан Бекман, предаде РИА Новости. Момчето е било настанено в приемно семейство.

„Причините за действията на финландските власти отново са неизвестни. Социалните работници се позовават на това, че майката-рускиня е твърде емоционална и прекалено много обича детето си”, отбелязва Бекман.

Според него, жената съвсем наскоро е получила решението за отнемането на детето. Тя и сина й са с руско гражданство.

Упълномощеният към администрацията на руския президент по правата на детето Павел Астахов написа в своя Instagram, че отнетото момче веднага е било предадено в немско приемно семейство в Хелзинки, като въпросът за опеката му дори не е бил разглеждан.

„Майката, Елена Полушкина, съобщи, че синът й Виталий в момента е под въздействието на психотропни вещества, за да може окончателно да забрави за семейството си. Според Полушкина, ситуацията с Виталий е на живот и смърт, тъй като той е силно „зомбиран” от психотропните вещества”, разказа Астахов.

Това не е първият случай на отнемане на деца на руски граждани в чужбина. През ноември тази година финландските социални служби отнеха дъщерята на рускиня в град Вантаа и настаниха детето в приемно семейство.

На 16 ноември Астахов обвини властите във Финландия и Норвегия в „терор срещу малолетни” и поискаха международните организации да обърнат внимание на ситуацията.