Снимка: aif.ru.

Снимка: aif.ru.

Владимир Путин се срещна с престолонаследника на Абу Даби

Публикувано от:

Президентът Владимир Путин се срещна с престолонаследника на Абу Даби и с министъра на отбраната на Саудитска Арабия. Срещите са първите, откакто е започнала сирийската операция на Русия, отбелязва “РБК дейли”, публикува blitz.bg.

На 11 октомври Путин разговаря в Сочи с престолонаследника на Абу Даби, зам.-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ Мохамед ал Нахаян, и с министъра на отбраната на Саудитска Арабия принц Мохамед ибн Салман. Обсъдени бяха сигурността в Близкия изток и конфликтът в Сирия, съобщиха агенциите.

Всички страни, включени по някакъв начин в уреждането на кризата, вече са готови да приемат руските войски като играч в региона. Сега тези държави, включително Саудитска Арабия, се стремят да договорят известни рамки – готови са да предоставят на Москва свобода на действията, но само докато те не променят съществено формирания баланс на интереси. Тъкмо за допустимите рамки на действията в Сирия са разговаряли Путин и саудитският принц, смята израелският аналитик, цитиран от вестника и Би Би Си.

Мохамед ибн Салман пристигна в Русия, за да убеди Путин да спре бомбардировките над позициите на умерените опозиционери в Сирия, заявява руският политолог Александър Шумилин. “Путин казва, че в Сирия няма никаква умерена опозиция. Принцът иска лично да му обясни кой трябва да бъде смятан за умерена опозиция, кого и защо подпомага Саудитска Арабия и каква ще е помощта й занапред”, твърди експертът.

Докато страните не се разберат по този въпрос, напредък не може да има, добавя колегата му Ханин. По време на срещата той и Путин обсъдиха възможностите за национално помирение в раздираната вече четвърта година от гражданска война Сирия.