Владимир Путин: САЩ се опитват да провалят „Южен поток“

Фишер защити австрийското участие в проекта

 

Съединените щати се опитват да провалят проекта за газопровод „Южен поток“, който заобикаля Украйна, за да достави газ на Европа. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция във Виена след разговори с австрийския си колега Хайнц Фишер, предаде АП.

На въпрос за американските критики срещу проекта Путин отговори, че „нашите американски приятели… искат самите те да доставят газ на европейския пазар“. „Те правят всичко, за да провалят този договор. Тук няма нищо необичайно.

Това е обикновена конкурентна война и в нея се използват и политически средства“,

заяви руският президент.

По думите му строителството на нови газопроводи не е свързано със ситуацията в Украйна. Той отбеляза, че „Южен поток“ представлява „естествено движение по разширяването на транспортната инфраструктура“ и декларира, че целта на проекта не е да бъде заобиколена Украйна.

Путин каза, че проектите „Северен поток“, „Южен поток“ и „Син поток“ съществуват отдавна и не бива Русия постоянно да среща пречки, защото „прави нещо срещу някого“.

По-рано вчера ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер и главният изпълнителен директор на О Ем Ви (OMV) Герхард Ройсподписаха във Виена споразумение за изграждане на разклонение на „Южен поток“ до Австрия – твърд защитник на проекта, оспорван от Европейската комисия.

По този повод Путин заяви, че

„Южен поток“ е целесъобразен и разумен.

„Ако някой подлага Австрия на критика заради нашето участие в този проект, тогава трябва да се винят и Унгария, и България, и Сърбия, както и други европейски компании, които участват в проекта“, заяви Путин, цитиран в официалния сайт на президента на РФ.

„Тази философия, че страни членки на НАТО – България и Унгария, могат да участват в проекта „Южен поток“, а Австрия не може, макар че от общо 1500 км 50 км ще минават през австрийската територия – тази философия ние в Австрия не споделяме. Това е мнението на австрийското правителството, това е моето лично мнение“, каза руският президент.

Хайнц Фишер се съгласи с думите на руския си колега. „Никой не може да ми обясни и аз съответно не мога да обясня на австрийското население,

защо един газопровод, който пресича държави от НАТО и ЕС, не може да бъде построен на австрийска територия.

Петдесет километра са някъде 2% от дължината му. Това е факт“, отбеляза австрийският президент.

„Южен поток“, разбира се, се прави с условието, че ще бъдат спазени правните основи на Европейския съюз. Но това се отнася до всички участници (в проекта), не само Австрия“, добави Фишер.