Владимир Путин разгледа “летяща брадва” на авиационно изложение в Русия

Владимир Путин разгледа “летяща брадва” на авиационно изложение в Русия

Публикувано от:

В детския павилион на откритото във вторник авиационно изложение МАКС-2015 руският президент Владимир Путин разгледа странно изобретение – летяща брадва. Тя е дълга около половин метър и тежи едва 200 грама, съобщава “Дневник”.

“А може би ще измислите и летяща ютия”, пошегува се президентът. След това той пожела на децата успехи с новите проекти. С него бе престолонаследника на Абу Даби принц Мохамед ал Нахаян.

Всъщност, летяща брадва показаха още през 2010г. десетокласници от Кемерово в Сибир. Техният “летателен апарат” развиваше 65-70 км в час и се управляваше с корда, правейки обиколки в кръг.

Ръководителят на учениците обясни, че те просто искали да експериментират с някаква екзотична идея, която другите посрещали с въпроса “Абе, вие да не сте откачили!”.

“Надяваме се в бъдеще идеята за летяща брадва да се използва в авиацията или космонавтиката, а засега може с нея да се заснеме детски филм-приказка, например как героят мечтае брадвата сама да сече дърва”, разказва едно от момчетата.

Авиоизложението в град Жуковски край Москва продължава до 30 август и е най-голямото подобно събитие в страната. Тази година участват 760 компании, от които 609 са руски. От национални павилиони се отказаха страни като Германия, Великобритания, Канада, Украйна, Дания и Полша, макар че се очаква Airbus да докара за пръв път в Русия своя A350 XWB.

Акцентът е поставен върху предложения, които да заменят оборудване, произведено в държави, наложили санкции на Русия. Затова се обръща внимание на руски двигатели за граждански самолети и хеликоптери и на премиери на руска бойна техника

С интерес се очаква премиерата на двуместния многоцелеви изтребител Су-30СМ (сериен модернизиран) на корпорацията “Иркут”. От юли той се въвежда на въоръжение в морската авиация и до 2020г. е планирано военноморският флот да получи 50 такива самолета.

Източник: trud.bg