Владимир Путин обясни целта си в Сирия

Военната кампания на Русия в Сирия трябва да попречи на международни терористи да се завърнат на руска територия. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за телевизионния канал „Мир 24“, цитиран от  в. Дума
„Военнослужещите ни, нашите групи, които се борят срещу международните терористи на друга територия, а не в Русия, правят това с цел никой да не може да се върне тук“, изтъкна Путин. Обаче, „ако това някога се случи, ще покаже, че сме направили правилния избор“, подчерта руският лидер и поясни: „Трябва да положим максимални усилия, за да минимизираме това завръщане“.
По-рано руският държавен глава отбеляза, че може да бъде отменено решението за гарантиране на руско гражданство, ако човек, който е получил руско гражданство, се присъедини към „Ислямска държава“. „Съгласно конституцията нямаме право да лишаваме от гражданство никого, но можем да отменим съответното решение, послужило като основание за получаване на руско гражданство. Ще се консултираме с юристите ни и смятам, че в най-скоро време ще бъде взето такова решение“, каза Путин в интервю за телевизията, в което коментира сходен закон, приет в Казахстан. Във вторник казахстанският президент Нурсултан Назарбаев заяви, че казахстанците ще бъдат лишавани от гражданство, ако участват в екстремистки организации.
В коментар по повод ракетния удар на САЩ по сирийската авиобаза Владимир Путин заяви, че съюзниците в НАТО кимат като китайски кукли, без да анализират нищо от това, което се случва. Руският президент подчерта, че няма доказателства за използване на химическо оръжие от сирийската армия, а има нарушение на международното право.

„Как реагираха съюзниците от НАТО? Всички кимат като китайски кукли (порцеланова кукла, чиято глава и при най-малкия допир започва да се клати – бел. ред.), без да анализират какво се случва. Къде са доказателствата за използване на химическо оръжие от сирийските войски? Няма. А нарушения на международното право има. Това е очевиден факт“, заяви Путин пред „Мир 24“.
„Така беше и през 2003 г., когато бе използван напълно измислен повод за въвеждането на войски в Ирак. Страната е разрушена, а между другото, точно след това започна бурното засилване на различни терористични организации, движения, възникна „Ислямска държава“ и други подобни. Всички знаят това, разбират го и отново се качват на същата лодка“, добави Путин.
Владимир Путин заяви още, че руските лидери ще се опитат да предотвратят цветни революции в Русия и в Организацията на договора за колективна безопасност.
На въпрос за състоянието на отношенията между Русия и САЩ при президента Тръмп руският президент заяви, че нивото на доверие не просто не е станало по-добро, а е деградирало.
Новото американско правителство начело с президента Доналд Тръмп е отворено за стратегическо сътрудничество с Русия, заяви по-рано говорителят на Белия дом Шон Спайсър. Той каза също, че визитата на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва отразява намерението на Вашингтон да запазят директните линии за връзка с Русия. И Тилърсън, и Лавров обявиха още в началото на преговорите си вчера, че очакват открит и искрен диалог за истинските намерения на другата страна.

„Важно е да не се допусне повторение на американските удари в Сирия“, подчерта руският външен министър Сергей Лавров.
Срещата между първите дипломати на двете страни продължи 5 часа, след което Тилърсън се оттегли в хотела си без да даде никакви изявления пред медиите. Малко по-късно заедно със Сергей Лавров отидоха в Кремъл за среща с руския президент Владимир Путин. До редакционното приключване на броя информация за разговорите не бе оповестена.