Владимир Путин: Обемът на оръжейния износ през 2017 г. надхвърля 15 милиарда долара

Русия ще развива военно-техническото сътрудничество с всяка заинтересована страна, въпреки натиска упражняван върху тях от трети страни. Също така Москва стриктно ще спазва международноправните си задължения, като няма да поставя търговските ползи пред глобалната сигурност. Това бяха уверенията на лидера на Кремъл, които даде в рамките нна първото заседание за годината заседание на Комисията за военно-техническо сътрудничество между Русия и други страни.

„Опитът в съвременните войни и конфликти показват, че е недопустимо пренебрегването на средствата за защита на държавния суверенитет и сигурността на гражданите. Русия ще развива активно военно- техническото сътрудничество с всяка заинтересована страна“, подчерта Путин

Путин благодарил на колектива предприятия от ВПК за ефективната работа. „Този успех е особено ценен при жестоките, неконкурентни условия, в които са принудени да работят руските предприятия“, счита той. „Не е тайна, че на страните, които искат сътрудничество с Русия във военно- техническата сфера се оказва безпрецедентно и неприкрито влияние, чиято цел е не само да отстранят конкурента от световния оръжеен пазар, но и да подкопаят отбранителните способности на отделните държави, като увеличат изоставането им във военната област. Умението ефективно да се работи в условията на политически провокации и икономически диверсии подчертава силните страни на вътрешната система на военно- техническото сътрудничество, нейната устойчивост и огромен потенциал“, изрази увереност президентът на Руската Федерация.

Откривайки срещата, Путин отбелязва, че „Русия потвърждава статуса си на един от водещите износители на световния пазар“. „Обемът на износ на въоръжение и военна техника расте трета година поред, като за миналата година е повече от 15 милиарда долара“, поясни руският президент. „Обемът на подписаните сделки (от резултатите за 2017 г.), нарасна почти два пъти и прехвърли 16 милиарда долара“, обясни Путин, като същевременно поясни, че стойността на получените, но все още неизпълнени поръчки е повече от 45 млрд. долара. ВПК имат поръчки за няколко години напред, а броят на партньорите на Москва надвишава 100 държави, допълни още руският президент.

Източник: ИА ФОКУС