Владимир Путин: Не одобрявам действията на Едуард Сноудън

Аз лично не одобрявам действията на Едуард Сноудън, каза Владимир Путин, предаде РИА Новости.

Руския президент даде интервю на американския режисьор Оливър Стоун. Не мога да одобря това, което направи господин Сноудън, каза стопанинът на Кремъл за действията на човека, който разкри през 2013 г. как Агенцията за национална сигурност (АНС) е следила много хора по света. „Ако той е имал някакви разногласия с действията на службата, то Сноудън би могъл просто да напусне своята работа“, посочи държавният глава на най-голямата по територия страна в света пред носителя на три награди Оскар. Путин в същото време подчерта, че Сноудън не е предател. „Той не е предал интересите на своята страна и действаше публично“, заяви още политикът пред кинодееца.

Бившият служител на АНС преди около четири години предаде на в. Вашингтон пост и лондонското издание Гардиън данни как службата е следила хора от цял свят. Той избяга в Хонконг, а по-късно в Москва. Наскоро руските власти удължиха правото на пребиваване на американеца до 2020 г.

Роденият през 1946 г. Стоун е ветеран от Виетнамската война (1965-1975 г.) Той е автор на десетки филми и е отличен с три статуетки „Оскар“ – за най-добър адаптиран сценария „Среднощен експрес“ (1978) и най-добър режисьор за Взвод“ (1986) и „Роден на четвърти юли“ (1989).