Владимир Путин награди посмъртно загиналите жураналисти

«Президентът подписа указ за награждаване на загиналите журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин с ордени за Мъжество. А ни ще помним момчета винаги, защото иначе не може», съобщи в петък първият заместник ръководител на президентската канцелария Алексей Громов.

„Сега десетки и стотици руски журналисти работят в Украйна, рискувайки живота си. Но никой не се върна и не иска да се връща, защото те изпълняват една много важна мисия: разказват истината. И с това спасяват стотици и хиляди живота“ – каза Громов на церемонията по сбогуване с Корнелюк.

Напомняме, че Във вторник на 17 юни, телевизионният екип на държавната руска радиотелевизионна компания „Россия” край Луганск попадна под минометен обстрел на части на украинската национална гвардия, изпратени в Донбас да се справят с народната съпротива срещу властта на киевската хунта. Както свидетелстват очевидци, снарядът е паднал само на няколко метра от снимачната група, докато е заснемала как опълченците се опитват да помогнат на група бежанци да се спасят от обстрела.

Специалният кореспондент, 37-годишният Игор Корнелюк бе тежко ранен и по-късно почина в реанимацията на болницата в Луганск. За 28-годишния звукорежисьор Антон Волошин часове наред не се знаеше нищо и се водеше безследно изчезнал. Късно вечерта стана ясно, че е загинал на място, разкъсан от снаряда. В този момент операторът на екипа Виктор Денисов се е отдалечил от мястото, за да снима, и това е спасило живота му.