Владимир Путин награди ветераните от Втората световна война

Владимир Путин награди ветераните от Втората световна война

Публикувано от:

Президентът на Русия Владимир Путин награди с юбилейни медали ветерани от Втората световна война за 70-годишнината от Победата над фашизма. Церемонията, посветена на приближаващия празник Ден на защитника на Отечеството, който се празнува в Русия всяка година на 23 февруари, се състоя в Георгиевската зала на Големия Кремълски дворец, съобщи ТАСС.

В тържественото мероприятие взеха участие 30 ветерана от различни региони на Руската Федерация, в това число трима герои на Съветския Съюз, сред които е съветският пилот екс заместник на ВВС на СССР генерал-полковник Васили Решетников. Сред наградените е и героят на Русия Павел Сюткин, който е един от последните ветерани на Втората световна война, получил това звание.

Сред другите гости присъстваха участници в Сталинградската и Курската битки,  Ленинградския фронт, освободителните битки в Украйна, Беларус, Балтийските страни, Полша, Румъния, Германия и т.н.

Най-младият сред гостите в залата бе ветеранът Владимир Майдаников от Мурманск, той е на 87 години, а най-възрастният е участник в Ленинградския фронт Григорий Юркин – на 98 години.

Медалът „70 години от Победата във Великата Отечествена война 1941 – 1945 г.“ е учреден с указ на държавният руски глава през 2013 година. С този медал се награждават  участниците  във военните действия на Великата Отечествена война, партизани, герои на труда, бивши концлагеристи, както и всички сражавали се в редиците на Червената Армия.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=oSjCPDzOPP0[/embedyt]