Владимир Путин: Америка е велика държава, Русия не се меси в изборите там

Русия не планира да напада която и да било страна и не се меси в президентските избори в САЩ, заяви на 27 окотмври президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс.
В реч на заседание в Сочи на Международния дискусионен клуб „Валдай“ Путин увери, че Русия не възнамерява да атакува когото и да било. Това е смешно, глупаво и немислимо, подчерта той.

Руският президент обвини Запада, че преувеличава военната заплаха, която представлява страната му, за да оправдае увеличаването на собствените си военни разходи.

Русия не се меси в президентските избори в САЩ, каза Путин.

„Към митичните, въображаеми проблеми се отнася и развихрилата се истерия, не мога да я нарека другояче, че Русия влияела на хода на настоящите избори за президент на САЩ“. САЩ си имат множество наболели проблеми – от колосалния държавен дълг до полицейския произвол. Но очевидно елитът няма кой знае какво да каже, няма как да успокои обществеността и е много по-просто да се отвлече вниманието на хората върху руските тъй наречени хакери, шпиони, агенти на влияние и така нататък.

Нима наистина някой сериозно мисли, че Русия може с нещо да повлияе върху избора на американския народ? Америка да не е някаква бананова република? Америка е велика държава“, заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Изборите престават да са инструмент на промени и се свеждат до скандали, до обсъждане на компромати, с извинение, до обсъждане кой кого къде ощипал, кой с кого преспал. Това просто преминава всякакви граници. А и, честно казано, ако се погледнат програмите на различните кандидати, прави впечатление, че са скроени по едни и същи шаблони. Разликата е малка или изобщо липсва, отбеляза Путин.

„Елитите сякаш не забелязват задълбочаващото се разслоение в обществото и разслоението на средната класа и при това насаждат идеологически модели, които според мен разрушават културната, националната идентичност, а в някои случаи, в някои страни жертват и националните интереси, отказват се от суверенитет в замяна на благосклонността на владетеля“, заяви руският президент.

Той не се съгласи с тезата, че в редица страни при избори и референдуми маргиналите и популистите тържествуват над мислещите, трезвите, отговорните малцинства.

„Коя сила е маргинална: разширяващата се класа на наднационалната олигархия и бюрокрация, която често пъти е фактически неизбрана и неконтролирана, или мнозинството граждани, които искат като цяло прости и разбираеми неща – стабилност, свободно развитие на страната си, жизнени перспективи за себе си и децата си, съхраняване на културния си облик и най-важното, елементарна сигурност за себе си и близките си“, попита Путин.

Световните проблеми трябва да се решават въз основа на международното право и устава на ООН.

Днес именно ООН продължава да е структурата, която няма равна на себе си като представителност и универсалност, като уникална платформа за равноправен диалог. Универсалните правила на ООН са необходими, за да се включат колкото се може повече страни в процеса на икономическа и хуманитарна интеграция, да се гарантира политическата им отговорност и да се осигури съгласуваност на действията“ каза Путин и добави, че това трябва да става при съхраняването на суверенитета и собствения модел на развитие на всяка държава.

Путин изрази съжаление, че Русия не разполага с такива глобални средства за пропаганда както САЩ. И аз бих искал да имам такава пропагандна машина в Русия, но това, за съжаление, не е така. ние нямаме такива „глобални средства за масова информация като Си Ен Ен, Би Би Си и други. Ние още нямаме такива възможности“, каза той.

През последните месеци нищо в международните отношения не се променя към по-добро, коментира руският президент и заяви, че противоречията, свързани с преразпределянето на икономическата мощ и политическото влияние, само са се засилили.

НАТО не се адаптира към новите условия, отбеляза Путин. Той посочи, че алиансът, създаден по времето на Студената война, не се е променил оттогава.

Терористичната заплаха в света нараства, предупреди руският президент. Екстремистите са по-умни, по-силни и по-хитри от онези, които се заиграват с тях, предупреди той. Тероризмът може да се победи само чрез обединяване на усилията на всички държави. Днес има нужда от нещо като „план Маршал“ за възраждане на Близкия изток, каза Путин.

„Вече неведнъж е било казано, че победата над тероризма е възможна само чрез обединяване на усилията на всички страни по света. Русия е предлагала и продължава да предлага това на всички заинтересовани партньори. Колосалният мащаб на разрушенията днес налага дългосрочна и комплексна програма, своего рода „план Маршал“ за възраждане на този пострадал от войни и конфликти регион“, заяви руският президент.

Той изрази съжаление, че Съединените щати са се постарали да провалят мирното споразумение за Сирия, което е договорил с американския си колега Барак Обама.
Путин заяви, че му е трудно да работи със сегашната администрация на САЩ, защото тя не спазва никакви споразумения, включително за Сирия. Той каза, че е готов да работи с нов президент, когото и да избере американският народ, и е готов двамата да обсъдят всякакви проблеми.

Путин отрече твърденията, че Доналд Тръмп е негов фаворит в президентските избори в САЩ. „Това са пълни глупости, пълно бръщолевене, това е просто средство от вътрешнополитическата борба, средство за манипулиране на общественото мнение в навечерието на президентските избори в САЩ“, заяви Путин.

Според него екстравагантното поведение на Тръмп е обмислен политически ход. „Г-н Тръмп е избрал този начин да достигне до сърцата на избирателите си. Той, разбира се, се държи екстравагантно, това всички го виждаме, но смятам, че това е обмислено“, каза Путин.

Кибератаките и други видове намеси във вътрешните дела на други страни са недопустими, заяви Путин. „Как да се избягват подобни ексцесии, ако се появят? Няма друг начин освен договарянето и изработването на определени правила“, между различните страни, каза той. Тези правила трябва да бъдат признати на държавно равнище и трябва да подлежат на проверка, добави Путин.

Руският президент заяви, че Русия няма друг избор освен да прочисти, по думите му, „гнездото от терористи“ в сирийския град Алепо, въпреки че там има и цивилни, предаде Ройтерс.

За цивилните жертви в конфликти трябва да се скърби навсякъде, не само в Алепо, каза Путин и повтори руските твърдения за убити цивилни в района на иракския град Мосул. „Камбаните трябва да бият за всички невинни жертви. Не само в Алепо“, заяви той.

Русия проявява сдържаност в Сирия, но може да изгуби търпение и да реагира на някои действия, предупреди Путин. „Не реагираме на нашите партньори по толкова груб начин. Всичко обаче си има граници. Може и да реагираме“, заяви Путин без повече подробности.

През септември Путин обвини водената от САЩ коалиция, че е нарушила споразумението за примирие в Сирия, като е бомбардирала сирийски правителствени сили, отбелязва Ройтерс.

Източник: Дарик нюз