Владимир Легойда: УПЦ няма намерение да се пазари с разколниците

Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия, която винаги е била каноническа църква, никога няма да сключва никакви сделки с разколниците, въпреки зачестилите в последно време спекулации относно евентуалното й обединяване с т. н. Киевска патриаршия, заяви в интервю за РИА Новости председателят на Синодалния информационен отдел на Московската Патриаршия Владимир Легойда.

През 1992 година митрополит Филарет (гражданин Денисенко), който по-рано завежда Киевската катедра, а след кончината на Патриарха на Москва и цяла Русия Пимен през 1990 година бе избран за местоблюстител на патриаршия престол, остана недоволен от предоставената на Украинската Православна Църква независимост и самостоятелност за управление в състава на Московската Патриаршия и поиска автокефалия, но без да получи за това съгласие, създаде и юридически регистрира така наречената Киевска патриаршия. Нито една от каноническите местни православни църкви не я призна до ден днешен.

„Всички се молим за изцеляването от разкола в Украйна и вярваме, че с Божията помощ това е възможно. Но това може да се случи, само ако братята ни, които се подадоха на разкола се завърнат в УПЦ, а не чрез пазарлъци. Украинската Православна Църква няма да сключва никакви сделки”, отбеляза Легойда.

По думите му, в каноническото пространство съществува единствена и независима Украинска Православна Църква на Московската Патриаршия, която „не само е самостоятелна, но и оказва огромно  духовно и административно влияние на живота на Руската Православна Църква като цяло”.

Въпреки това, на Всеправославния събор през 2016 година, руския, украинския, белоруския и много други православни народи, ще бъдат представлявани именно от Руската Православна Църква, а представителите на УПЦ на МП ще бъдат в състава на единна делегация, подчерта Владимир Легойда.