Вкарват два братски народа във война

Русия трябва да привлече институциите на ООН, Съвета за сигурност, ОССЕ към разследване на ситуацията в Украйна, заяви за РИА Новости главата на комисията на Съвета на федерацията за мониторинг на ситуацията в Украйна и първи зам.-председател на международния комитет на горната камара на руския парламент Владимир Джабаров.

Според него на украинското ръководство много му се иска да превърне вътрешния конфликт в международен, а това “категорично не бива да се допусне”.

“Последните стъпки на Украйна, в това число минометният обстрел на наш граничен пункт, сочат, че много упорито се опитват да ни въвлекат във война с един братски народ, което е абсолютно неприемливо”, заяви сенаторът.

Той подчерта, че

сега някои

буйни глави

призовават Русия да отговори на удара с удар, “но подобна реакция по отношение на един братски народ ще бъде катастрофа”.

Коментирайки мирния план на президента на Украйна Петро Порошенко за прекратяване на огъня на силовите органи в Източна Украйна до 27 юни, руският политик подчерта, че от устата на новоизбрания президент вече нееднократно са звучали мирни речи, “но за съжаление думите се разминават с делата”.

Джабаров припомни, че независимо от прекратяването на огъня населени пунктове в Източна Украйна и миналата нощ са били

подложени

на обстрел

“Планът на Порошенко не се изпълнява. Или въоръжените сили на Украйна са извън контрола на върховния главнокомандващ, или Порошенко води своя игра, непонятна за нас”, заключи шефът на парламентарната комисия.

Граничното управление на Федералната служба за сигурност в Ростовска област съобщило, че пропускателният пункт Новошахтинск е пострадал от минометен огън от украинската страна. В резултат има материални щети, пострадал е един сътрудник на митническия пост.

Президентът Порошенко подписа указ за план за мирно уреждане на ситуацията в източната част на Украйна, който ще действа от 22,00 ч на 20 юни до 22,00 ч на 27 юни.