Виталий Чуркин в ООН: «Ние ли свалихме президента Янукович?»

Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин, отговаряйки на поредния въпрос на американската му колежка Саманта Пауър в посока на Москва, припомни, че бившият законно избран президент на Украйна Виктор Янукович бе свален преди една година с активна подкрепа на Съединените щати, пише ТАСС.

„Да не би ние да сме свалили президента?“, зададе риторичен въпрос на заседанието на Съвета за сигурност в ООН Виталий Чуркин.

Преди дни Барак Обама публично призна, че САЩ имат участие в държавния преврат през февруари 2014 година в Киев.

На призива на Пауър за допускане на наблюдатели на ОССЕ в Дебалцево, Чуркин отговори, че за да се случи това първо е необходимо да се осигури тяхната безопасност.

„Разбира се, че наблюдатели на ОССЕ трябва да работят там, в това число и в Дебалцево, но за това трябва да бъдат подсигурени условия за тяхната безопасност. Всички ние трябва да помним, че тези хора са невъоръжени, макар и да се придвижват в бронирани автомобили. Сложно е да очакваме от тези хора да работят ефективно без определени условия за тяхната сигурност“, цитира думите на Чуркин РИА Новости.