„Високите“ технологии: тайните на най-високия небостъргач в Европа

Най-високият небостъргач в Европа – „Лахта Център“ в Санкт Петербург, достигна височина 462 метра. Завършен е монтажът на кулата на сградата. Скелетните конструкции са издигани в продължение на 6 години, а цялостното  завършване на големия строителен проект се планира през тази година.

„Лахта Център“ е уникален проект. Например, като най-северният небостъргач в света, той е оборудван със специално разработена система „интелигентна фасада“. Елементите, които засенчват прозорците – своего рода щори – автоматично ще се издигат или падат, в зависимост от това колко ярко свети слънцето.

Скептиците са смятали, че в Санкт Петербург, всъщност, върху блата, такива сгради не могат да бъдат построени – твърде нестабилна  е почвата. Но се оказало, че това е много повърхностна присъда.

Не е надежден  само най-горният слой на почвата на Северната столица, с дебелина  20-25 метра, след него  започват,  така наречените  вендски глини – това са много плътни породи, образувани в късния протерозой   –  преди стотици милиони години. На тях се крепи „Лахта-Център“.

Стабилността на колосалната сграда се осигурява от 264 колони,  с диаметър 2 метра,  на дълбочина над 80 метра.    Специални датчици,  монтирани в основите и в рамките на колоните, следят и сигнализират, ако по някаква причина положението  на всяка една от тях внезапно се промени.

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Vysokie-tehnologii-sekrety-samogo-vysokogo-neboskreba-v-Evrope-47034