Виктор Янукович ще продължи да се бори за бъдещето на Украйна

Ростов на Дон. По време на първата си пресконференция след отстраняването си от власт бившият украински президент Виктор Янукович заяви, че се смята за законен президент на Украйна и ще продължи да се бори за бъдещето на страната си, предаде РИА Новости.  Той обясни, че не е бил свален от президентския пост, а е бил принуден да напусне Украйна чрез заплахи за кървава разправа.

За случващото се в Украйна

Възнамерявам да продължа да се боря за бъдещето на Украйна срещу онези, които чрез страх и тероризъм се опитват да я превземат. В момента властта е завзета от профашистки националистически банди, които представляват абсолютно малцинство от населението на Украйна. Трябва да се проведе безпристрастно разследване на престъпленията в Украйна под контрола на обществото и Съвета на Европа. Сътресенията и жертвите, които са станали факт, са последствия от политическа криза, в резултат на безотговорна политика на Запада, която подстрекава Майдан. Изборите през май са незаконни и аз няма да участвам в тях.

За опозицията и споразумението

Споразумението, което трябваше да урегулира кризата, предвиждаше изпълнения на съгласуването на двете страни. Също така то предполагаше, радикалните сили да се обезоръжат, да се освободят всички окупирани територии, а това не беше изпълнено. В резултат на това, Киев се напълни с въоръжени хора, които започнаха да разрушават сгради, търговски обекти и частни домове. Това е беззаконие и терор, безвластие и хаос. Безпрецедентни решения се взимаха в парламента чрез метода на насилие над депутатите – замерваха ги с камъни, влачиха ги насила на Майдан, за да дават клетви. Това не е работа на парламента, а на Майдан. Върховната Рада е нелегитимна.

За освобождаването на Юлия Тимошенко

Аз смятам, че украинския народ ще даде точен отговор на въпроса, дали тя има място в парламента, или не. По отношение на наказателното дело, съдът постанови решение и то беше изпълнено. Условията на нейното задържане бяха изключителни, тя се намираше в добри условия. Не съм й желал зло, а и сега не го правя, и това винаги съм заявявал публично. Към нея нямам нищо лично. Но онова споразумение, което тя подписа с Русия донесе на Украйна щети в размер на повече от 20 милиарда долара.

Причините за заминаването му от Украйна

Не съм бил свален от президентския пост. Бях принуден да напусна Украйна под непосредствена заплаха за живота си и живота на своите близки. Когато бях в Киев по колата, в която се намирах откриха огън от автоматично оръжие. Сега се намирам в Ростов на Дон, защото тук живее мой стар приятел. Ще се върна в Украйна веднага щом бъдат възстановени условията на моята безопасност.

За Владимир Путин

Не съм се срещал с Владимир Путин. След като се озовах на руска територия, разговарях с него по телефона. Ние се договорихме, че когато има възможност, нашата среща ще се състои.

За евентуалната намеса на Русия

Всякакви военни действия в такава ситуация са недопустими. Нямам никакво намерение да се обръщам към Русия за военна подкрепа. Украйна трябва да остане неделима. Русия е стратегически партньор, винаги е била и ще бъде такъв, по различни причини – икономически, както и тези, дължащи се на историческите връзки и т. н. Има споразумения между Русия и Украйна, и в рамките на тези споразумения Русия има право да действа. Аз смятам, че Русия е длъжна и трябва да действа. Познавайки характера на Владимир Владимирович Путин, се изненадвам, че той досега е сдържан и мълчи.

За възможността на Хагския трибунал

Първо, трябва да се проведе независимо разследване с участието на властта, опозицията и Съвета на Европа. След това вече ще може да се говори за каквото и да било правосъдие. Убеден съм, че ще мине време и истината ще възтържествува.

За ситуацията в Крим

Това е естествена реакция на военния преврат, който се проведе в Киев. Кримчаните няма да се подчиняват на националисти и бандеровци. Като действащ президент на Украйна заявявам, че Крим трябва да остане в състава на украинската държава, запазвайки широката автономия.

За икономиката

Никой няма да отрече, че предфалитното състояние на Украйна започна, когато тя реално изгуби такъв важен партньор като Русия. Няма да отрека, че се подготвяхме за изборите през 2015 година и със сигурност щяхме да направим всичко, за да убедим украинския народ в това, че е по-добре да живеем в стабилна страна, която има огромна перспектива, а количеството на наши поддръжници може да бъде най-голямо сред представителите на различни политически партии.