Виктор Юшченко: Украинската криза омръзна на света

Бившият президент на Украйна Виктор Юшченко сравни Украйна с „досадна муха“, съобщават руски медии, цитирани от news.bg. Украйна престана да представлява интерес за световната общност както беше и по-рано, изтъкна той в интервю за вестник „Сегодня“.

„Украинският въпрос дотегна на света. Ние даже не сме втори или трети в дневния ред – от Украйна се бяга като от досадна муха. И светът, и държавите имат свои приоритети и проблеми“, поясни Юшченко.

По негово мнение изходът от конфликта може да бъде намерен едва когато „Русия, Европа и САЩ заемат своите места като страни“ по регулирането му.

Юшченко оценява като „катастрофа“ прогнозираното спадане с 12 на сто на брутния вътрешен продукт на Украйна, но отбелязва, че това е логично.

„Страна, която не може да стабилизира цените и парите, не може да разчита на динамика на икономически растеж“, казва експрезидентът. Като изход той предлага промени в макрополитиката вместо нейното замразяване и генериране на повече държавен дефицит, а също изработването на балансиран бюджет. Според Юшченко Украйна не бива да се опасява от дефолт във връзка с непогасените дългове, но дефолт може да се случи на регионално равнище.

В интервюто Виктор Юшченко казва още, че финансовата нестабилност е станала нещо като „втори фронт“ в Украйна и е нанесла повече щети, отколкото войната в източните области. Той се аргументира с това, че през 2014 г. от страната са се изтеглили 12 милиарда долара чуждестранни инвестиции, а от украинските банки са били изнесени над 200 милиарда гривни. Юшченко припомни, че инфлацията в страната е надхвърлила 30 на сто, а девалвацията за последните 15-16 месеца е била 320 процента. „И в резултат – сериозни социални проблеми“, заявява пред „Севодня“ бившият президент на Украйна, пише Дарикнюз