Виктор Векселберг оглави списъка с най-богатите хора в Русия

Съоснователят на конгломерата „Ренова“ Виктор Векселберг оглави списъка с най-богатите руснаци с нетно богатство на стойност 14,7 млрд. долара, предава CNBC.

Роденият в днешните предели на Украйна бизнесмен зае 63-тата позиция в света в класацията на Forbes за 2014 г., губейки едва 200 млн. долара в периода март-декември въпреки редицата санкции на Запада срещу Русия.

За сравнение досегашният номер едно в класацията Алишер Усманов изгуби цели 4,5 млрд. долара през миналата година според Wealth-X.

Основателят на конгломерата USM Holdings и съсобственик на английския футболен клуб „Арсенал“ се раздели с 25 на сто от богатството си от началото на конфликта между Русия и Украйна. В момента Усманов притежава приблизително 14 млрд. долара в сравнение с 18,3 млрд. долара в началото 2014 г.

Олигархът Михаил Фридман пък изгуби 2,7 млрд. долара, или 18 на сто от богатството си. Фридман е водещ акционер в „Алфа Груп“ – един от най-големите финансово-промишлени консорциуми на Русия.

Триото е сред петте най-богати руснаци в списъка Wealth-X. Тяхното богатство се сви на фона на тройния „смъртоносен удар“ за Русия – сривът на цените на петрола, екстремната девалвация на рублата и повишаването на лихвените проценти.

Поевтиняването с повече от 50 на сто на брента през последните шест месеца доведе до първото свиване на брутния вътрешен продукт на Русия в последните 5 години през ноември. Междувременно рублата изгуби повече от половината от стойност си през цялата 2014 г.

Роман Абрамович, собственик на инвестиционния посредник Millhouse и английския футболен клуб „Челси“, изгуби 100 млн. долара, с което общият размер богатството му се сви до 12,70 млрд. долара.

„Богатството на Абрамович не се повлиява значително от санкциите и кризата с рублата, тъй като повечето от активите му са свързани с неруски компании. Например, капитализациите на „Норилск Никел“ и „Евраз“, собственост на Millhouse, са нараснали съответно с 27 и 130 на сто от март 2014 г. насам“, посочиха от Wealth-X.

Най-голям печеливш сред богатите руснаци се оказа главният изпълнителен директор на „Северстал“ Алексей Мордашов, който увеличи нетното си богатство с 1,6 млрд. долара, или близо 16%. Бизнесът на „Северстал“ е фокусиран върху стоманата и минното дело. Наскоро компанията получи повишение на оценката си от кредитната агенция Standard & Poor’s./ Инвестор.бг