Визитата на Ромпей в Москва е отменена от ЕС

Визитата на Херман Ван Ромпей в Москва е отменена, поради нежеланието на ЕС да знае истината за събитията в Украйна, съобщиха от МнВР на РФ, цитира съобщението ИТАР-ТАСС.
«Не го пуснаха свои, демек, защо му е да знае истината, ако всичко е решено вече», подчертаха от руското ведомство. Отмяната на визитата на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпей в Москва, означава, че Европейския Съюз не желае да знае истината за събитията в Украйна, заявиха от МнВР на Русия.
«На 17 март, за спешна визите даде заявка председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпей. Целта тогава е, в предверието на набелязаната дата за провеждане на референдум за независимост на Крим, на високо равнище да бъде чута от първоизточник позицията на Русия по отношение на кризата в Украйна и около нея, а също виждането й за изход от все по-влошаващата се ситуация в страната», се отбелязва в съобщението.
В Москва експедитивно отговорили на заявката и предложили на лидера на Евросъюза да бъде приет на среща в Москва на 19 март. «Беше похвално, че все пак, Ромпей поиска да узнае истината за това, което се случва в Украйна. Но на председателя на Евросъвета не беше позволено да дойде в Москва, при това не го позволиха свои, демек, за какво му е да знае истината, след като така или иначе вече всичко е решено. Украинската криза има своите герои – екстремистите от «Десен сектор» и нелегитимното правителство, в което влиза цял ред откровенни фашисти. Има и свои «виновни» – Русия и народа на Крим, които се отказаха да приемат логиката на неонацисткия преврат. Има, разбира се, всевъзможни санкции, които се въвеждат независимо от това, Русия какво е направила и какво не», подчертаха от ведомството.
«Сега се появи нов санкционен списък със забрана за достъп на граждани на ЕС на територията на Русия. По ирония на съдбата, първото име в този списък беше на Херман Ван Ромпей», подчертаха още от руското ведомство.