Тези кадри, заснети в четвъртък, показват производството на многоцелеви изтребител МиГ-35 в малкия град Луховици, в Московска област.

Самолетът, класифициран като поколение 4++, е проектиран от руската корпорация „МиГ”.

Той променя до голяма степен философията, по-която се правеха руските изтребители до този момент. Те бяха изключително здрави и маневрени – превъзходни машини за въздушни сражения, когато противникът е в зрителния обхват на пилота.

Но доста по-слаби в сравнение със западните си аналози, що се отнася до електроника и засичане на цели на голямо разстояние.

 

МиГ-35, запазвайки маневреността и здравината на предишните поколения руски самолети, обаче наистина е изтребител от XXI век.

Той разполага с интегрирана система за информация и засичане на цели от пето поколение. МиГ-35 е в състояние да стреля по шест противника едновременно, докато държи до още 10 под прицел.

А въглеродните влакна в корпуса го правят по-лек и по тази причина по-бърз, по-маневрен, с по-голям обхват и с възможност да носи повече и по-сложни оръжия.

„Работим в момента над два тестови изтребителя за руското министерство на отбраната. Те ще бъдат готови през есента,” коментира първият заместник-директор на производствения комплекс на „МиГ”, Владимир Жуков.

По думите му, експортният „потенциал на новия самолети е много висок. Последната модификация на МиГ-29 се използва в 29 страни по света, включително в САЩ,” добави той.