Вигенин: Правим всичко по силите си, за да бъде реализиран "Южен поток"

За нас „Южен поток“ е важен проект, казва вътрешният министър в интервю за ИТАР-ТАСС

България ще направи всичко зависещо от нея, за да бъде реализиран „Южен поток“, е заявил в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин. По думите му по този въпрос в България цари единомислие не само между органите на властта, но и между опозицията и управляващите.

За нас „Южен поток“ е важен проект“, подчертал той. Независимо от нашето желание да помогнем да Украйна да се стабилизирира, виждаме, че ситуацията там в достатъчно дългосрочна перспектива едва ли ще бъде спокойна.

България и цяла редица други държави членки на ЕС не бива да бъдат заложници на тази нестабилност –

политическа, икономическа, финансова. Затова ние на първо място поставяме интересите на европейските граждани, в това число и българските, и ще направим всичко, което зависи от нас, „Южен поток“ да бъде реализиран. Вярно е, че голям проблем за България и някои други страни членки на ЕС се явява фактът, че почти 100% от газа, който използваме, идва от Русия, затова за нас е важно да осигурим и други източници на доставка на газ. „Южен поток“ обаче има друго предимство – той не сменя източника на доставката, но осигурява алтернативно трасе, заявил Вигенин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Затова, ако говорим за енергийна сигурност, за нас е важно, че руски газ ще постъпва за България извън зависимостта от транзитни страни. От тази гледна точка ценноста на проекта за България е много голяма и затова ще направим всичко по силите си проектът да се реализира, заявил министърът.

Българските власти полагат всички усилия, за да облекчат процедурата на издаване на визи за руски туристи,

подчертал Вигенин. „От момента, когато станах министър на външните работи, ние предприехме цяла поредица стъпки за постигане на тази цел, които сега дават положителен резултат, и за руските туристи става по-лесно да получат визи, особено за тези, които вече са посещавали България“, продължил Вигенин. По думите му в България работи система, която позволява издаването на многократни визи.

Той напомнил също за десетките хиляди руски граждани, които са придобили недвижими имоти в България. „Те действително са много. Зза тях ние също въвеждаме визови облегчения, многократни многогодишни визи, за да могат да пристигат в България, избягвайки дългите опашки. Едновременно работим над подобряването на организацията на работата на консулските служби и заедно с това мислим да възстановим закритото от предишното правителство консулство в Екатеринбург, което също ще помогне на гражданите, които искат да посетят България“, продължил министърът.

Същевременно той уточнил, че страната му не се кани да последва примера на Израел, който е въвел за руските граждани безвизов режим, или на Турция, където визи се издават направо на границата. При това той се позовал на визовия кодекс, който не позволява да се издават визи моментално. Българският министър признал, что въведените от ЕС ограничения създават затруднения за руските туристи, но подчертал, че властите правят максимално възможното предвид существуващите ограничения.

error: Съдържанието ни е авторско!