Взрив избухна в метрото в Санкт Петербург, жертвите са поне 30, над 20 са ранени (снимки, видео)

От министерството по извънредните ситуации съобщават, че са получили сигнал за задимяване в подземната железница

Взрив е станал във влак на станция „Садовая“ в метрото на Санкт Петербург. Жертвите са поне 30, над 20 са пострадали, сред които и деца. Бомбите са били 2 и с 200-300 гр. тротилов еквивалент, обяви журналист, който се намира в засегната станция. Новината се потвърди и от РИА Новости. Освен това те са били подиселени с метални елементи, за да има повече засегнати.

Източници в правоохранителните органи съобщават пред Газета.ру, че не изключват да е терористичен акт.

Тв каналът Россия 24 твърди, че взривните устройства са самоделни и в тях е имало поразяващи елементи. Според техни източници устройствата не са били особено мощни. Засилени мерки за сигурност са въведени в метрото в Москва.

Порталът „Piter ТВ“ съобщава за взрив на станция „Сенная“ (това са две станции една до друга, на които става прекачване от една на друга линия), а телевизия „Санкт-Петербург“ съобщи за взрив на станция „Технологически институт“ (това е следващата станция след „Сенная“). Извършва се евакуация на пътниците, затворени са 7 станции.

Президентът Владимир Путин е уведомен за случилото се. От Министерството по извънредните ситуации в Москва съобщават, че са получили сигнал за задимяване в метрото на Санкт-Петербург. Случаят се проверява на място.

Според източници на Интерфакс взривовете са били два, с малка мощност – по 200-300 г тротилов еквивалент, на станциите Сенная и Технологически институт.

Службите за спешна помощ са пристигнали на мястото на взрива.

Противопожарните служби разследват съобщенията за дим в метростанцията.

Хората са били евакуирани.

7 други метростанции са затворени. Според Сергей Гончаров, който е дългогодишен служител на спецподеленията „Алфа“, по всичко до този момент личи, че инцидентът е терористичен акт.

Източник: епецентър.бг