„Взгляд“: Турция се помири с Израел напук на Русия

„Взгляд“: Турция се помири с Израел напук на Русия

Публикувано от:

Турция и Израел подписаха споразумение за нормализиране на отношенията след шестгодишен разрив. Възстановяването на съюза е изгодно и за двете страни, като всяка от тях преследва свои стратегически цели и интереси: Израел засилва влиянието си в мюсюлманския свят, а Турция отново показва мускули на Русия, пише „Взгляд“ в анализ по темата, предаде “Руски дневник”.

По-рано през деня турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че Турция и Израел са постигнали договореност за нормализиране на отношенията си. По думите му „споразумението е парафирано и ще бъде подписано във вторник (28 юни)“.

Израел е информирал Русия, САЩ и съседите си за подготвяното споразумение, съобщи израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от изданието.

„Разговарях с лидерите на Русия, Египет, Йордания, Гърция и, разбира се, САЩ. Информирал съм ги за всяка крачка, предшестваща подписването на споразумението, заяви Нетаняху в Рим.

Според него договорът ще даде възможност на Израел да доставя природен газ на европейския пазар през Турция. За Анкара газовото партньорство с Израел е особено важно след охлаждането на отношенията с Русия, отбелязва „Взгляд“

Връзките между някогашните близки съюзници Турция и Израел рязко се влошиха през 2010 г., след като израелски командоси убиха 10 турски активисти от кораба “Мави Мармара”, опитващ се да пробие израелската блокада на ивицата Газа и да достави хуманитарна помощ на палестинците.

Турция настоя Израел да се извини, да плати обезщетение и да вдигне блокадата от Газа. Израел пък поиска ограничаване на дейността на Хамас в Турция.

Според представител на израелската делегация, цитиран от ТАСС, страните са се договорили да бъдат изплатени 20 милиона долара на ранените и роднините на загиналите от кораба “Мави Мармара”. Като смекчаване на ембаргото на Газа се планира Турция да изгради електроцентрала и водопречиствателно съоръжение, за да бъде осигурена питейна вода за хората в Газа. Третото условие на Анкара – официално извинение – по-рано вече е било изпълнено от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

В деня, преди да бъде обявено споразумението за нормализиране на отношенията между Турция и Израел, за Рим, където се намира Нетаняху,  отлетя държавният секретар на САЩ Джон Кери. Активните контакти с Вашингтон подсказват ключовата роля на Щатите за помирението, пише „Взгляд“.

Изданието припомня, че Турция активизира усилията си за сближаване с Израел още през 2015 г., след свалянето на руския бомбардировач Су-24 над Сирия, предизвикал разрив в отношенията с Москва. Оттогава Анкара настойчиво търси нов доставчик на природен газ, за да намали зависимостта си от Русия, отбелязва изданието.