„Взгляд“: Официалното обявяване на банкрут на Украйна се превръща в реалност

Украйна вече втора година живее в условията на преддефолтно състояние и ето, че накрая настъпи моментът, когато официалното обявяване на банкрут на страната се превръща в реалност.

Приетият от Върховната рада закон за мораториум по плащанията на дълга представлява на практика подготовка за обявяване на несъстоятелност на страната. Така смятат много икономисти, така смятат и руският премиер Дмитрий Медведев и министъра на финансите на Русия Антон Силуанов, пише „Взгляд“.

„При всички случаи несъстоятелността ще понижи инвестиционната привлекателност на страната. След това ще се понижи имиджът на украинските банки и компании, които ще започнат да получават откази за кредитиране. В страната ще започнат масово да се затварят банки, граждани и фирми ще загубят средства, ще има фалити на компании.

Сривът на икономиката ще се ускори, когато в бюджета започнат да постъпват по-малко средства. Последствията за населението ще бъдат печални- срив на курса на националната валута, галопираща инфлация, рязко понижаване на стандарта на живот.

Доставките на вносна продукция в Украйна на практика ще спрат.

От друга страна местните производители ще получат нови клиенти. Износителите ще получат шанс да завоюват нови пазари и да увеличат експорта зад граница, понеже сривът на националната валута ще направи тяхната продукция по-конкурентноспособна.

Друг положителен момент при дефолт ще бъде изчезването на необходимостта да се плащат дълговете навреме. Обявяването на несъстоятелност ще даде възможност на украинските власти да се заемат най-накрая с реалната икономика и да внасят в нея освобождаващите се средства. Отначало те няма да бъдат много, но от дупката ще се излезе.

Най-вероятно Европа ще започне да изкупува украинските предприятия на безценица както беше и в Централна и Източна Европа след краха на СИВ. Това ще даде допълнителни доходи и компаниите ще могат да изплуват“, заяви директорът на аналитическия център „Алпари“ Александър Разуваев./БЛИЦ