Вече има много поставени рекорди преди откриването на Олимпиадата в Сочи

На 7 февруари в Сочи се откриват XXII Олимпийски зимни игри. Тази Олимпиада ще бъде втора за Русия, като първата се състоя в Москва през 1980-та година, която остави незабравими впечатления. Сочи ще стане първия град със субтропичен климат, където ще се състои зимна Олимпиада, и е най-северния град със субтропичен климат: топлото море се намира в съседство с вечните ледове на Кавказ. Разположен е на една географска ширина с френската Ревиера, пустинята Гоби и американския Бостън. Освен това, Сочи е един от най-дългите градове в света (148 км) и заема почетното второ място след Мексико, който е с дължина от 200 км.

За първи път в олимпийската история, на Олимпиадата в Сочи ще вземат участие атлети от 88 държави, по този начин ще бъде поставен рекорд, след Олимпиадата във Ванкувър-2010, където участваха спортисти от 82 страни. Тук е моментът да отбележим, че в зимните игри за първи път ще вземат участие спортисти от Доминика, Малта, Парагвай, Източен Тимор, Того, Тонга и Зимбабве. Под знамето на МОК ще участват и трима спортисти от Индия. Общо в Сочи ще се състезават за 98 комплекта медали, над 3000 атлети. Право за излъчване на откриването на Олимпиадата закупиха почти всички водещи телевизии в света, което означава, че телезрителите ще бъдат над 2 милиарда по целия свят.

Олимпийските игри в Сочи ще влязат в историята и като най-иновационните. За проектирането и строителството на олимпийските обекти са използвани уникални технологични решения, бяха изградени 380 олимпийски обекти, сред които са спортните съоръжения, разположени на планински и крайбрежни клъстери, а също и хотели с над 25 хиляди стаи, студия и апартаменти. Строителите заявиха, че подготовката към Олимпиадата, стартирала от ниво – нула, позволи да бъдат внедрени най-съвременни технологии. Тези Олимпийски игри ще станат най-скъпите в олимпийската история. Бюджетът на Олимпиадата в Сочи е над 50 милиарда долара. До този момент най-скъпата Олимпиада беше тази в Пекин – 43,2 милиарда долара. С нов олимпийски рекорд премина и щафетата с Олимпийския огън, която премина може би по-най трудния път в историята. Тази щафета не е толкова спортна, колкото представлява сложна математическа задача – 14 хиляди факлоносци бяха разпределени на 123 дни, за което потрябваха 2,5 години, за да завърши с ювелирна точност дистанцията на всеки участник. Малка частица от Олимпийския огън премина през борда на най-големия атомен ледоразбивач в света, а също така през високи точки на света – над Елбрус, а космонавтите от МКС изнесоха огъня в открития космос. През времето на пътешествието си, Олимпийския огън смени най-различни видове транспорт.

От 2010 до 2014 година се проведе уникална Олипмийска Културна програма, разпределена по години: 2010 – Годината на Киното в Русия, 2011 – Годината на Театъра в Русия, 2012 – Годината на Музиката, 2013 – Годината на Музеите и 2014 – Финал. През четирите години на територията на цяла Русия се състояха десетки и дори стотици културни мероприятия в сферата на изкуствата – фестивали, конкурси, спектакли, форуми, благотворителни концерти и много други.

Днес Сочи е напълно готов за провеждането на най-хубавите и скъпи Олимпийски игри в историята, заяви на пресконференцията президентът на МОК Томас Бах.

На 7 февруари 2014 година в 20:14 ще започне официалната церемония по откриването на Олимпийските зимни игри в Сочи. Това време е избрано не случайно, според организаторите е символ на 2014 г., – годината на първите в историята на Русия Олимпийски зимни игри..