Ветерани от Свердловска област може да почиват в СОК „Камчия“

Споразумение за сътрудничесво подписаха днес председателят на Свердловската областна обществена организация (СООО) на ветераните от войната, труда, бойните действия, държавната служба, пенсионерите геерал-майор Юрий Судаков и изпълниелният директор на Санаторно-оздравителният комплекс (СОК) „Камчия“ Станка Шопова. Гостуващата у нас делегация на СООО се запозна с комплекса и неговите възможности за отдих и укрепване на здравето на ветераните.

Авиокосмическият център с планетариум в Учебно-възпитателен център „Юрий Гагарин“ има готовност да подготвя космонавти на първи етап. Неговият ръководител полковник от запаса Красимир Стоянов – дубльор на втория ни космонавт ген. Александър Александров, запозна гостите с интерактивния аналог на спускаемия апарат на транспортния космически кораб „СЪЮЗ-ТМА“. Със своите 14 специализирани кабинета направи впечатление лечебно-диагностичния и балнеологичен център „Здраве“. Генералът и останалите членове на делегацията разузнавачът ветеран от Втората световна война 94-годишния Николай Власов; героят на Руската федерация, участник в Чеченската кампания полковник от запаса Сергей Воронин, който е и активист по патриотичното възпитание и за работа с младежта; председателя на СООО в Община Ирбит Галина Ваганова и народният артист на Руската федерация Иван Пермяков разговаряха с ученициет от Средното частто училище „Юрий Гагарин“, което се намира на територията на комплекса. Те поднесоха венци и цветя на паметника на подводничарите антифашисти и на маршал Толбухин.

Късно вечерта стана ясно, че улица с името на българския генерал-полковник Владимир Стойчев е назована в в руския град Жуков, Калужка област. Това е първият път, когато в Русия се открива улица в чест на чуждестранен военоначалник. Генерал-полковник Владимир Стойчев е сред най-значимите български пълководци. Той командва 1-ва българска армия по време на Втората световна война, два пъти е герой на България, основател e на Българския олимпийски комитет. Генералът е и единственият чуждестранен гражданин, участник в Парада на победата в Москва през 1945 г.

Утре е последният ден от визитата на делегацияа. Предстоят срещи с ветеранските организации във Варна и в Бургас.