Ветерани от Втората световна война във В. Търново получиха юбилейни медали

Седем ветерани от Втората световна война получиха юбилейни медали от кмета на В. Търново д-р Румен Рашев. Медалите са в чест на 65-та годишнина от края на войната. За първи път такива са отсечени дни след 9 май 1945 година и са раздадени на 130 000 участници във войната.

По традиция се връчват на различни годишнини от замлъкването на грохота на оръдията. Към 1 януари тази година живите ветерани от Втората световна война у нас са били 16 628 души. В нашата област живеят 623- ама от тях, в общината- 174, във В. Търново- 115. Всички те до края на месеца също ще вземат отличия. Днес своите медали получиха областният председател на Съюза на ветераните д-р Иван Тумбев и колегите му в ръководството на организацията Захари Мишев, Иван Синджирлиев, Марин Маринов, Георги Константинов, Атанас Атанасов и Пейчо Пенчев.

Д- р Тумбев, който е бил част от българската армия и в двете фази на участието и в антихитлеристката коалиция, разказа спомени за Дравската епопея и цитира писмо на първокласничка до загиналия и татко.

Чуйте първия звуков файл.

Изключително важно за България е, че вашата организация не увеличава броя си. Защото тук можеше да има много млади хора, вече ветерани от други войни, носещи своите физически и психически рани. За нас е много важно, че вашият подвиг гарантира на България един дълъг мирен период, каза кмета д-р Румен Рашев.

Чуйте го във втория звуков файл.

Катейл за наградените ветерани даде военният завод Аркус.

 

error: Съдържанието ни е авторско!