Вести.ру: България снабдява ислямистите с ракети „Град“

Българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“ доставя на бунтовниците в Сирия ракети за залпов огън „Град“, съобщава руският сайт Вести. ру 

Той се позовава на качено в Youtube видео, на което ясно се виждат надписите ВМЗ върху сандъците, от които се разтоварват ракетите. Маркировката на разтоварените ракети напълно съвпада с тази на ракетите „Град“ произвеждани в българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“, отбелязва изданието.

В сряда, 28 септември, командирът на опозиционните сили Фарес ал Баюш потвърди в интервю за „Ройтерс“, че отрядите на Сирийската свободна армия, действащи на север от Алепо, са получили „от чужди държави“ ракети „Град“. Досега опозицията в Сирия воюваше предимно с пленено от казармите оръжие.

Установката за залпов огън „Град“ се слава със своята голяма поразяваща мощ в радиус от 22 до 40 км.

Това не е първата доставка на ракети град, която бунтовниците получават от българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“. В края на август 2016 г. ислямската групировка Suqour Jabal („Соколите на Леванта“), според публикувано в YouTube видео, също е използвала боеприпаси от ВМЗ в района на Ал Малах, северно от Алепо, отбелязва „Вести“.

Изданието подчертава, че според изявленията на българския премиер Бойко Борисов, България е сред най-преданите партньори на САЩ. И цитира изказването на Борисов пред Американската търговска камара през 2015 г.: „Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?“.

 

 

PDF

 


Източник: Руски дневник
error: Съдържанието ни е авторско!