Цветя пред паметника на Алексанър II и първоосвободителите на София в кв. Требич

2017_03_02 Trebich2По случай Националния празник на България венци и цветя бяха положени днес пред паметника на император Александър II и първоосвободителите на София ген. Пьотр Черевин и есаул Бариш-Тищенко в столичния квартал Требич.

Присъстваха представители на НД „Русофили“, Международната славянска община „Перун 2000“, зам.- кметът на район „Надежда“  Мая Благоева и граждани. Ученици от 63 ОУ „Христо Ботев“  изпяха патриотични песни.

Председателят на Международната славянска община „Перун 2000“ ген. Емил Миланов разказа историята на спасяването на София от опожаряване.

Това става благодарение на  Кавказката казашка кавалерийска бригада и Осма донска батарея под командването на генерал Пьотр Александрович Черевин. Те се установяват в района на с. Требич и задачата им е да атакуват София на 24.12.1877 г. Ден по-рано командирът на Шеста сотня от Кубанския полк есаул Бариш-Тищенко забелязва, че турският гарнизон се изтегля от града. Тази информация незабавно е  предадена на ген. Черевин и се иска разрешение за подкрепление да превземе града. Така в 10 ч. на 24  декември 1877 г.  есаул Тищенко навлиза в София, превзема конака, сваля турското знаме и поставя руското. Част по-късно в града влиза и ген. Черевин с бригадата. От север навлизат войските на ген. Велиаминов, а от изток  войските на ген. Раух, предвождани от ген. Гурко.