Венеция ще гласува за признаването на Крим за част от Русия

На 18 май регионалният парламент във Венеция ще гласува за признаването на Крим за част от РФ, както и за отмяната на антируските санкции, пише в понеделник в. „Известия“, позовавайки се на резолюцията, предаде РИА Новости.

Според изданието съответното предложение ще бъде внесено за разглеждане в парламента на региона Венето на 18 май и гласуването ще се проведе на същия ден. В случай, че резултатите от гласуването бъдат положителни, Венеция ще стане първият регион от Европа, признал Крим за част от Русия, пише „Известия“.

Инициатори на внасянето на документа в италианския регионален парламент са 25 депутати (от общо 51), съобщава още изданието.

„Искам италианското правителство да не извършва стратегически грешки. А санкциите срещу Русия са именно грешка, както и непризнаването на очевидното – Крим в състава на РФ. Икономиката в нашия регион повече от другите усети последствията от ограничителните мерки. За последната година и половина загубите съставиха над 1 млрд. евро. И това само в региона Венето“, заяви пред „Известия“ инициаторът на резолюцията, депутатът от регионалния парламент на Венеция Стефано Валдегамбери.