Велислава Дърева: Жельо Желев беше силен човек и истински приятел

Велислава Дърева: Жельо Желев беше силен човек и истински приятел

Публикувано от:

“Не, не мога да повярвам, че Желю Желев е починал, Боже Господи, това не може да е вярно! От Вас научавам. Застреляхте ме в движение с това, което ми казахте. Знам много добре за боледуването му, ние сме много близки приятели от много много години”. Това каза журналистката Велислава Дърева пред ПИК.

“Беше много добър човек, приятел ми беше най-малко от 35 години, В най-страшното време беше силен и смел, говоря за годините преди 10 ноември. Винаги рискуваше и себе си, и семейството си дори. Изключително добър човек. Когато аз бях преследвана от властта, трябваше да напусна Пловдив и дълго време живеех буквално на дивана на Желю. Той никога не би оставил приятел в беда, един лев да има, ще го раздели с теб. С професор Николай Генчев ни наричаха “Тримата мускетари”, бяхме неразделни”, спомня си Дърева.
“Спорили сме много пъти, имало е случаи да го критикувам, дори когато стана президент. Той ми казваше, че щом аз го критикувам, значи е сгрешил. За съжаление СДС се обърна срещу своя създател. Помните, че крещяха под прозорците му да умре и другото му дете. Той прие много болезнено тези неща. Горяха неговата книга пред президентството, никога не съм имала наум, че могат да се държат по такъв начин с човек като него. Беше обект на голяма агресия, много болно му беше, защото засягаха семейството му.
На едно официално мероприятие аз се оглеждах да го видя и го намерих. Стоеше самотен, никой не говореше с него. Търсих го, защото знаех, че не може да не дойде. Отидох при него, чак тогава някои хора се сетиха, че тяхното поведение е глупаво. Дойдоха умилкващо да кажат “Добър вечер г-н президент”. Грозни са тази неща в България, не се прави така. Останахме самички, пихме бяло вино, а другите се правиха, че не го виждат, беше адски неприятно”, каза Дърева.

Запитана какви бяха отношенията му с Иван Костов накрая, тя отвърна: “Мисля, че спряха да разговарят с него, не искаше да общуват, нямаше какво да си кажат”, завърши Велислава Дърева.

В своя профил във фейсбук, журналистката Нери Терзиева написа:

„Отиде си Желю Желев, който искаше да ни научи как:
Да не се краде.
Да не се наранява.
Да не се причинява вреда след съмнителна полза.
Да не се взривяват мостове.
Да не се затръшват врати.
Сбогом, господин Президент!“