Велик водосвет

Велик водосвет

Публикувано от:

Православната църква почита днес Св. мъченици Теопемт, епископ Никомидийски, и Теон. Св. преподобна Синклитикия. Св. преподобна Аполинария. Отслужва се Велик водосвет и се спазва строг пост. В Църквата този ден е познат като Навечерие на Богоявление и църковното последование е посветено на очакването на този светъл празник.

Великият водосвет е едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на православната църква. Основна тема в съдържанието му е възпоменаването на кръщението на Господ Иисус Христос, в което се разкрива не само първообраза на тайнственото омиване на греховете, но и реално освещаване на самото естество на водата чрез потапянето в нея на дошлия в плът Бог.
Великият водосвет се извършва два пъти в годината – в навечерието, и на самия празник Богоявление.
Осветената богоявленска вода се съхранява през цялата година. Св.Йоан Златоуст (+407) свидетелства, че тя не променя качествата си две и дори три години. В древността от нея заедно с нафора приемали християни, които по една или друга причина не се причастявали. С тази вода се поръсват християните, домове им и др. Осветена богоявленска вода се използва още при освещаването на миро и антиминси.
Приемането на осветена на великия водосвет вода става след задамвонната молитва, т.е. преди раздаването на нафората.

Малкият водосвет е последование, при което се призовава Божието благословение над водата, която придобива особени благодатни свойства и сили да прогонва видимите и невидими врагове, да освещава храмове, икони, одежди и предмети, да изцелява душевни и телесни недъзи и др. Осветената вода е наречена “светена вода”, “света вода” и др.