Великобритания отказа виза на генералния директор на «Ростех»

Международният авиокосмически салон „Фарнборо“ откри врати на 14 юли в покрайнините на британската столица, но без участието на представители на Русия, предаде RT.

Правителството на Обединеното Кралство отказа да издаде визи на представители на руски компании, поради разногласията с Москва относно ситуацията в Украйна. Сред персоните нон грата е и генералният директор на «Ростех» Сергей Чемезов.

„Във връзка с действията на Русия в Украйна, на никой от представителите на руското правителство не бяха изпратени покани за „Фарнборо“, съобщиха по-рано от Министерството на външните работи на Великобритания.

Напомняме, че Сергей Чемезов е включен във втория санкционен списък срещу русия, но на САЩ (от 28 април). Името му не фигурира в списъците на ЕС, Великобритания, Австралия, Швейцария и Канада. Въпреки това, британските власти не са допуснали участието на Чемезов, който оглавява съвета на директорите на «Рособоронекспорт», който е част от състава на «Ростех».

Освен това, във Фарноборо е трябвало да пристигнат представители на министерството на промишлеността и търговията на Руската Федерация, а също на Роскосмос, Росавиация, корпорации «Ростехнологии», «Корпорации «Иркут», «РСК «МиГ», «ОПК «ОБОРОНПРОМ», «Вертолётов России», «Сухого», «ОАК» и други. При това, визи не са получили не само представителите на тези компании, но и дори техническите служители, които отговарят за експлоатацията на експонатите на форума.

Форумът „Фарнборо“ се провежда два пъти годишно и представлява един от най-мащабните пазари в света за гражданска и военна авиационна техника.