Великобритания и ЕС остават единни по въпросите за Русия, въпреки Brexit

Въпреки ширещите се страхове заради евентуалните последици от излизането на Великобритания от ЕС, експертите се съмняват, че Brexit ще подкопае общата европейска политика спрямо Русия в близко бъдеще. Най-новият доклад за Русия, изготвен от Камарата на общините, също не предполага промяна във вижданията на Острова по отношение на интересите му в сферата на сигурността.

Комисията по отбрана в британската Камара на общините публикува доклад, който очертава предизвикателството, което Русия представлява по отношение на интересите на кралството в областта на сигурността. Докладът излезе в изключително важен момент, когато гласът на британците в полза на напускането на ЕС предизвиква дебати как Brexit ще промени политиката на Евросъюза в сферата на икономиката и сигурността спрямо Русия – страната, която е в центъра на европейската политика от избухването на украинската криза насам.

Авторите са критично настроени към Русия и твърдят, че нейната „бързата милитаризация“ подкопава „идеята за стабилна Европа след Студената война”. В същото време документът отбелязва, че е много важно Русия да бъде въвлечена в дебати по сигурността на срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли), както и след това, за да се предотврати неволна ескалация в Европа, въпреки ясно изразеното становище, че Москва е сериозно предизвикателство за сигурността на Великобритания“.

Обединена Европа

Излизането на Великобритания от ЕС е дълъг процес, който едва ли ще засегне политиката на блока към Русия в обозримото бъдеще, се посочва в анализ на „Стратфор“ (Stratfor). Въпреки това, Brexit може да даде на Москва известно предимство в отношенията ѝ с ЕС – „дълго продължилият консенсус на ЕС по санкциите може да се пречупи (заради Brexit) преди следващото гласуване, вероятно през януари 2017 г.“, се посочва в анализа.

Някои експерти обаче очакват по-бърза промяна в европейската санкционна политика към Русия. „Санкционният режим на ЕС спрямо Русия се поддържа все по-трудно – като се има предвид нарастващият скептицизъм сред някои членове на блока като Германия, Италия и други. Великобритания бе сред най-активните защитници на поддържането на строг санкционен режим, вероятността от Brexit ще засили и вероятността от промяна в рамките на следващите няколко месеца“, каза пред „Руски дневник“ Стефан Гензле, асистент в Университета в Агдер.

Вижданията на Великобритания и членките на ЕС по сигурността обаче изглеждат по-твърди, което допринася за единността на членовете на НАТО при формирането на подхода на Алианса към Русия. „Що се отнася до въпросите, свързани със сигурността и отбраната, бих казал, че НАТО е призмата, през която Великобритания и повечето държави от ЕС възприемат Русия. В тази сфера очаквам продължение“, споделя Стефан Гензле.

Макар че е трудно да се предвиди ефектът на Brexit върху отношенията между Великобритания и ЕС, експертите са съгласни, че Обединеното кралство и блокът ще продължат да си сътрудничат тясно в областта на сигурността. „Не виждам гласът на Великобритания да е изчезнал от обсъжданията по сигурността в ЕС. Този глас ще се запази във всички важни области, тъй като организациите, които управляват сигурността в Европа, не са базирани в ЕС“, каза пред „Руски дневник“ Майкъл Кофман, аспирант в института „Кенан“ към центъра „Уилсън“.

Включването на Русия

Британският доклад може да е от полза за Москва, тъй като той призовава британските политици да включат Русия в дискусиите по сигурността и да си сътрудничат с Кремъл в борбата с тероризма.

„Великобритания трябва да прецени какво може да постигне реално, ако се ангажира с Русия, да разбере доколко е практично да работи заедно с нея срещу „Ислямска държава“ и други екстремистки групировки. Принципно е напълно възможно да се изправим срещу и да възпрем врага в регион, където интересите ни се сблъскват, като в същото време си сътрудничим с него до известна степен в регион, където те съвпадат“, се посочва в доклада.

Въпреки че експертите са на мнение, че работата с Русия може да не е толкова лесна, колкото в момента си мислят водещите кандидати за премиерския пост във Великобритания, отношенията на Лондон с Москва вероятно в бъдеще ще станат по-практични. „Бих казал, че ни предстоят по-прагматични – политически целесъобразни –отношения с Русия през идните месеци и години“, каза за „Руски дневник“ Джеймс Никси, ръководител на програмата за Русия и Евразия в центъра за анализи „Чатъм Хаус“ (Chatham House).

Важно е да се отбележи, че Кремъл посрещна радушно призива за диалог, поместен в доклада. „Проявата на желание за комуникация е окуражаваща и напълно съответства на последователната позиция на Москва, че международните проблеми и проблемите в двустранните отношения могат да бъдат преодолени единствено чрез диалог“, каза в коментар на доклада говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Автор: Николай Шевченко

Източник: „Руски дневник“

error: Съдържанието ни е авторско!