Велики Четвъртък на Страстната седмица

В четвъртък на Страстната седмица в богослужението се споменава най-важното евангелско събитие: Тайната вечеря, на която Господ разкрива тайнството на Светото причестяване (Евхаристия).

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/V-Post_chetv_9-2.jpg

Евангелието от Матей казва, че по време на трапезата Исус е взел хляб, благословил го и като го разчупил, раздал на учениците с думите: „Вземете, яжте: това е Моето Тяло“. След това подал на апостолите чаша и казал: „Пийте от нея, тъй като това е Моята Кръв …“.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/V-Post_chetv_8.jpg

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/114.jpg

Фра Беато Анджелико. Тайната  Вечеря. Източник: Wikipedia

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/721.jpg

Андрей Рубльов „Тайната вечеря“

Именно затова във Велики четвъртък християните се приобщават към Светите Христови Тайни, вкусвайки осветен хляб и вино.

По време на Тайната вечеря Христос казал на своите ученици, че един от тях ще го предаде. Юда Искариот вече е предал своя учител за 30 сребърника и през нощта в Гетсиманската градина той ще Го посочи на стражата, като се доближи и Го целуне.

Ge The last supper 1863.jpg
Ге Н. Н. «Тайната вечеря», 1863. Сянката на потъващия в тъмнината Юда зловещо пада върху участниците във вечерята.

Светата църква учи, че без причестяване няма истински християнски живот, тъй като в това Тайнство се осъществява най-пълното, пределно възможно на земята благодатно съединяване на човека с Бога.

Тайната вечеря е била извършена от Христос един ден преди празнуването на старозаветната Пасха. Евреите отбелязвали този празник в памет на излизането им от Египет, където те са били в робство в течение на 400 години.

Както много други събития на старозаветната история, празникът на юдейската Пасха подготвял хората към приемане на истинската Пасха, истинското спасение от робството на греха и смъртта. Такова спасение е трябвало да донесе на хората Синът Божий – Новозаветният Пасхален Агнец, заклан за греховете на света. Толкова велико и дълбоко било падението на хората, че единствено Сам Бог, доброволно приемайки върху себе си падналата човешка природа, може да спаси човека.

Господ ни поднася Себе си в Тайнството на Евхаристия, за да може всеки вярващ в Него да достигне главната и единствена цел на своя живот – да се приобщи към Божествената любов, да се приобщи към Самия Бог.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/uHyMEzcthmE.jpg

Тайната вечеря започнала с измиване. Синът Божи, Творецът на света осъществява обред, който традиционно се е вършил от робите: Той измил краката на апостолите.

Учениците били поразени от действията на Божествения Учител. Те приемали мълчаливо измиването. Единствено апостол Петър не се сдържал и възкликнал:-“Господи! Ти ли трябва да миеш моите крака?“ Христос отговорил: „каквото правя сега, ти не знаеш, а ще го проумееш след това…Ако не те измия, няма да си част от мен“. Със своя пример Господ показал не само любов към учениците си, но ги научил на смирение, за да не смятат за унижение да служат на ближния…

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/V-Post_chetv_1-2.jpeg

На Велик четвъртък свещенослужителите и миряните стоят в Храма със запалени свещи в ръце, в знак на това, че славата и величието не са напуснали Христос по време на страданията. След службата свещите не се гасят, а се запазват горящи до Великден.

http://zakonbozhiy.ru/Zakon_Bozhiy/Chast_1_O_vere_i_zhizni_hristianskoj/StrastnaJa_sedmica_Velikij_Chetverg/

http://www.fontanka.ru/2014/04/16/173/

http://pravsobor.kz/1_shagi_v_hrame/o_Poste/Velikiy/bogoslyjeniya/strastnaya/ChetverG-ytro.html