Великият присмехулник Михаил Булгаков вече е в аудиокниги

През месец май отбелязахме 126 години от рождението на знаменития руски писател Михаил Булгаков, станал световноизвестен със сатиричния си роман „Майстора и Маргарита“, както и с повестите „Кучешко сърце“, „Дяволиада“, „Фаталните яйца“ и други произведения, превърнали се отдавна в класика.
Издателството, специализирано за аудиокниги Audioknigi.bg, отбелязва тази годишнина с приятна изненада за всички любители на руската литература, като пусна две от Булгаковите произведения -„Кучешко сърце“ и „За ползата от алкохолизма“. И двете творби са прочетени от актьора Звезделин Минков, който впечатлява с прекрасната интерпретация и виртуозно вживяване в стила на автора.
Ето малко подробности за повестта „Кучешко сърце“ и за сборника „За ползата от алкохолизма“. Първата книга е написана през 1925 г. и иззета от властите още в ръкопис.
Публикувана е за първи път през 1968 г. – първоначално във Франкфурт и Лондон, а чак през 1987 г. и в СССР. Приживе Булгаков не успява да види повестта си отпечатана.
„Кучешко сърце“ е остросатиричен текст, разкриващ обстановката в следреволюционна Русия. През 1920 г. професор Преображенски прибира от улицата куче, което по-късно превръща в човешко същество и го нарича Полиграф. Обаче кучето с човешко сърце се оказва доста нагъл и брутален човек, истински последовател на новия болшевишки строй и много скоро професорът започва да съжалява за решението си. И накрая пак го превръща в куче.
„За ползата от алкохолизма“ е сборник със сатирични и комични разкази и фейлетони. В тях световният присмехулник отново ни пренася в света на съветската власт, подчинен на безумни правила, абсурдни, нелепи. Срещаме се с нещастни и несретни герои, но и с много смешни персонажи и техните гръмки лозунги.
Аудиокнигите можете да слушате в колата, на компютъра, на телефона или чрез плейъра и таблета си – изборът не ограничава удоволствието, което всеки път изпитваме, когато се докоснем до бляскавото остроумие на гения Михаил Афанасиевич Булгаков!