Велика сряда на Страстната седмица

В сряда на Страстната седмица се припомнят две събития: предателството на Господ Исус Христос от Юда, разкаялата се блудница и Неговото миропомазване.

Главата от Евангелието на Матей, разказваща за събитията от Велика сряда, започва с думите на Исус, които Той каза на Своите ученици – апостолите. „Вие знаете“, предупреждава Исус апостолите, „че след два дни ще бъде Великден и Човешкият син ще бъде предаден на разпъване.“

По предание, на този ден Исус си почивал в дома на Симон прокажения във Витания. При него дошла презираната от всички жена-блудница, за да излее своята душа и да се разкае за греховете си.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/000701803.jpg

Тя измила краката на Исус със сълзите си, избърсала ги с косите си и намазала главата му с благоуханно миро. Самата тя не е знаела, че подготвя Исус за погребение.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/Rubens-Feast_of_Simon_the_Pharisee.jpg                           

  Питър Паул Рубенс. «Пир при Симон Фарисей». 1618 г.

Учениците, виждайки, че грешницата е изляла скъпоценното миро върху главата на Исус, се възмутили. „Защо такова разточителство? Но като чу това, Исус казва: „Защо безпокоите жената? Изливайки това миро върху тялото Ми, тя Ме приготви за погребение; Истина ви казвам, където и да се проповядва това Евангелие по целия свят, това, което тя е направила, също ще се разказва в нейна памет.“

В същото време, когато Исус произнася предупредителни думи към учениците Си, че ще бъде разпнат, йерархията на църквата и старейшините на народа се събират в двора на първосвещеника Каиафа за съвет. Те мислят как могат да унищожат Христос. Те решават да убият Исус с хитрост . Основното е, че това не трябва да се случва на празника на еврейската Пасха, когато ще има много хора – първосвещениците и старейшините не искат да доведат въпроса до смут. Но за да се осъществи подлият план, някой трябва да предаде Спасителя.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/tissot-judas-iscariot-398x728-1.jpg

Джеймс Жак Тисо. „Иуда Искариот“, 1836.

„Иуда“. Худ. И. Е. Репин, 1885г.

Такъв човек се намерил между учениците на Исус и това бил Юда по прозвище Искариот (от град Кариот). Юда се решил на големия грях и предал своя Учител за 30 сребърника.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/jotto.jpg

Джотто ди Бондоне . «Юда, получава заплащането за предателството»

Църквата сравнява две целувки: светлата целувка на грешницата Мария

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/sreda-300x230-1.jpg

и целувката на Юда предателя. „Целувката на Юда“ е станала сред народа олицетворение на лъжата и лицемерието.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/giotto-1.jpg

Джото. „Целувката на Юда“

„Совесть. Иуда“. Худ. Н. Н. Ге, 1891г.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/67575078_68298e005609.png
Паоло Веронезе. „Прощаване на Мария Магдалена“  1547

 Мария Магдалена - първата благовестница на Възкресението - Uchiteli.bg

На Велика сряда по време на Божествената литургия за последен път се чете известната молитва на св. Ефрем Сирин с три големи поклона. От този ден, до празника на Света Троица, поклоните в храма се отменят – и това има дълбок смисъл. Поклонът до земята показва, че ние, хората, сме паднали на земята чрез грях. А премахването на поклоните по време на богослужение подчертава, че Господ е изкупил нашите грехове и ни напомня, че Възкресението Христово е прототип на бъдещия век. Изключение прави само поклонът пред Плащеницата – платното, на което е изобразено Тялото Христово, снето от Кръста.

Във Велика сряда вярващите ядат само един път – на вечеря, студена храна без масло .

Guido Reni  Mary Magdalene 1600

https://rg.ru/2022/04/19/velikaia-sreda-chto-glavnoe-v-tretij-den-strastnoj-nedeli-chto-nado-sdelat.html

http://www.babyblog.ru/community/post/pravoslav/1703883

error: Съдържанието ни е авторско!