Велизар Енчев бесен на Валери Симеонов заради изказването му срещу Русия

Кандидатът за президент Велизар Енчев се възмути от позицията на председателя на Националния фронт за спасение на България /НФСБ/ Валери Симеонов към Русия и написа към съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, също кандидат-президент – отворено писмо.

Позицията, която възмущава Енчев, е следната: 

„В голяма част от историята на България Русия е била наш враг. Даже бих казал, че в по-голямата част от историята ни Русия е наш враг, включително и при Руско-турската освободителна война… Година след освобождението се е стигнало до там, че голяма част от народа започва да съжалява за турското робство…“ – думите са на Валери Симеонов.

И след тези думи Велизар Енчев написа, но не към него, а към опонента му Каракачанов: 

„В навечерието на предизборната кампания се обръщаме към Вас с молба да изразите своето становище към тази скандална позиция, която е възмутителна и от историческа, и от морална гледна точка.

Тъй като Каракачанов е съпредседател на ПФ, при това историк по образование, той е длъжен да вземе отношение към бруталното изявление на коалиционния си партньор. По логиката на председателя на НФСБ, който не крие своята омраза към Русия, императорската армия на Александър II е била не освободител на българите, а окупатор на българските земи. И което е особено шокиращо в това откровение, българският народ съжалявал за турското робство.

Ако Вие не се разграничите от позицията на председателя на НФСБ и не осъдите грозните обиди към саможертвата на десетките хиляди воини от руската императорска армия, ние ще имаме всички основания да твърдим, че издигнатата от НФСБ, ВМРО и „Атака“ кандидат-президентската двойка е солидарна с патологичната русофобия на своя партньор и всъщност е поредната коалиция на измамата.

Смятаме, че г-н Волен Сидеров също е длъжен да осъди тази антибългарска позиция. В противен случай ще смятаме, че и ръководството на „Атака“ е капитулирало пред Валери Симеонов и е минало в лагера на родните русофоби, пригласящи на неоосманистите в Република Турция.